Pārgājiens pa Bānīša pēdām

12.11.2016

2banit_1.jpgPārgājiens noslēdzās ar skaidri redzamu uzbērumu tematiskās pastaigas turpināšanai nākamam 2017. gadam… Bet šī gada būšana svaigā gaisā un garā, nelielā uzbēruma meklējumi noritēja ļoti veiksmīgi. Meklējumu sākumpunktā (koord. X. 582007, y 285494) - pie Mazragāļu meža autoceļa un netālu no Kurzemnieku mājām - mežā devāmies 7 cilvēki. Katram mugursomā bija nokomplektēts norunāts nesamais - 2 malkas pagales, maizītes un termoss ar tēju, neizpalika arī individuāli saldumi. Cilvēku skaits ļāva organizēt efektīvu valnīša meklējumu shēmu, kas bija ļoti nepieciešama, lai 100- gadīgajā kartē rupji atzīmēto līniju veiksmīgi atrastu mūsdienu mežos un pļavās. Sākumā sadalījāmies 2 grupās, kur 1. grupa veica iešanu pa nelielu iespējamo valnīti un 2. grupa veica perpendikulārus klejojumus ap šo līniju, paejot turp un atpakaļ ap 200 -300 metrus, norunājot satikties pēc 20 minūtēm.

Pēc noliktā laika satikāmies un uzzinājām, ka 1. grupai valnītis izbeidzies un pazudis, 2. grupai laimējies uziet precīzi virsū glītam, stabilam līnijveida uzbērumam. Savdabīgā ekspedīcija - pārgājiens nu bija veiksmīgi sācies! Droši devāmies virzienā uz rietumiem. Pēc kādām 10 minūtēm valnītis pārtrūka un pazuda nelielās pļavās. Tas, protams, saprotams rezultāts, jo lauki daudzas desmitgades kalpojuši lauksaimniecības vajadzībām un nelielais pacēlums ticis nolīdzināts ērtākiem lauku tehnikas darbiem. Pēc apdomāšanās, kartes izpētes un paklejošanas otrpus pļavai, bērni veiksmīgi atrada uzbēruma turpinājumu un gājām tālāk. Pēc neliela laiciņa valnītis iegāja un kļuva nesaskatāms zem mūs laiku elektrotrases. Atkal sadalījāmies grupās, kur viena gāja pa elektrotrasi, otra - pa elektrotrases labo, trešā – pa elektrotrases kreiso pusi, lai nodrošinātu valnīša virziena maiņas pamanīšanu. Valnītis neatradās līdz pat Lokmanes upes šķērsošanai, pie tam upes šķērsošana bija visnotaļ adrenalīnu vairojoša, jo nācās pāriet pa baļķi turoties pie nocirstas eglītes kārts.

Viena grupa atrada valnīti pēc kādiem 300 metriem aiz upītes (elektrotrase jau bija atdalījusies vairāk uz ziemeļu virzienu) un maršruts veiksmīgi turpinājās. Kad valnītis izgāja caur lielo mežu un pagriezās gar izcirtuma dienvidu malu, tas noplaka un pazuda. Pazaudēšanas vietā netālu atradām smagās automašīnas dzelzs kulbas konstrukciju, kur jumtā bija liektu logu formas caurumi un sāni bija vienlaidus metāls bez logu ailēm.

Valnīša meklēšanai atkal sadalījāmies 3 grupās un veicām brīvas izvēles riņķošanu pa tuvējo apkārtni sasaukšanās attālumā. Pēc 5 minūtēm atradām stabilu uzbērumu un sanācām visu vienkopus. Tas bija ap desmitgadīgu bērzu mežs, kur iešanas brīdī valnīša sānos bieži vien bija peļķes vai slapjas vietas zem sniega. Visi grupā mērķtiecīgi devāmies pa valnīti uz priekšu. Virziens bija gana ilgs un nezūdošs. Pēc laika nonācām izcirtumā, kur virziens kļuva šaubīgāks. Otrpus izcirtumam valnītis bija pazaudēts. Taisījām 2 minūšu pauzi. Netālu atrādās neapdzīvota, pamesta mājvieta (Bordzēni), kur nolēmām kurināt ugunskuru, paēst maizītes, cept desiņas, pārspriest tālāko rīcību.

Atpūtas pauze bija pasākuma pacilātākais brīdis, jo atrasts bija gana daudz. Pie ugunskura visiem bija silti, tika žāvēti cimdi un zābaki, iztukšotas somas un turpmāk nesamais šķita ievērojami vieglāks!

Pēc 30 minūtēm turpinām gājienu 2 grupās, bet valnīti vairs neatradām. Nonācām pie lauku ceļa (no šosejas P80 uz Lubāniešiem/Ozoliem) 50 metrus uz ziemeļiem no mājām Vecbordzēni. Nolēmām doties atpakaļceļā pie savām automašīnām pa zemes ceļu, šosejas malu un tad pa Mazragālu meža autoceļu.

Atpakaļceļa sākuma pirmajos 200 metros atradām skaidri saskatāmu pazaudēto bānīša valni, tas pienāca zemes ceļam no kreisās puses un skaidri turpinājās ceļa labajā pusē virzienā uz Lobes ezera dienvidu krastu!

Tātad šeit var turpināt gājienu 2017. gadā, ja mums būs tāda vēlme!

Gājienā piedalījās Edvards Mozga, Ēriks Mozga, Kristers Karlsons, Daniels Riekstiņš, Matīss Riekstiņš, Andrejs Tomass Zvejnieks, Artis Zvejnieks, Henrihs Fridriksons (Skrīveri).

Paldies visiem par dalību!

Lai visiem intereses bagāti nākamie kopīgie vai individuālie pārgājieni!

Artis Zvejnieks,

Bebru pagasta sporta organizators

printēt
1art_2.jpg 2art_2.jpg 3art_2.jpg 4art_2.jpg 5art_2.jpg 6art_2.jpg tums_bebri_1.jpg
  • youtube
  • facebook
  • instagram
  • Aizkraukles novads

<>
back to top