Talants un darbs Latvijai un Kokneses novadam

15.11.2013

img_1974.jpgAr sajūtu, ka ikviens ir sirsnīgi gaidīts, 15. novembrī sporta hallē „Irši” pulcējās Iršu pagasta iedzīvotāji, ciemiņi no Kokneses un Bebriem. Ar aicinājumu iedegt svecītes stilizētā Latvijas kartē, ar Iršu ļaudīm piemītošo viesmīlību, jau pirms svētku pasākuma jutāmies kā dzimšanas dienas svinībās.

„Mums pieder pasaulē skaistākā vieta – Latvija. ”, atklājot svinīgo pasākumu, sacīja Iršu pagasta pārvaldes vadītāja Raina Līcīte. Šo vārdu apliecinājums izskanējavokālā ansambļa dziesmās un Pērses pamatskolas jaunāko skolas bērnu runātajos dzejoļos.

Cik daudz mēs katrs varam dot savam dzimtajam novadam, savai Latvijai? Kas ir noteicošais kādā veiksmes stāstā? Talants vai mērķtiecīgs un pacietīgs ikdienas darbs? Bebros dzimušais Marts Puniņš un koknesiete Dana Jākobsone – Latvijas divkārtējie čempioni sporta dejās iespējams no saviem tuviniekiem mantojuši talantu dejas mākslā, bet visas savas uzvaras jau divpadsmit dejai atdotu gadu garumā kaldinājuši sviedriem sūrā ikdienas darbā.

Šajā vakarā mēs, skatītāji, saņēmām visskaistāko svētku dāvanu mūsu novada talantīgo jauniešu sniegumā. Straujos Latīņamerikas deju ritmus un svinīgās standartdejas – Eiropas balles dejas Marts un Dana Iršu pagastā izdejoja pirmo reizi, bet savā jau pietiekoši garajā dejotāju karjerā viņiem bijusi laime dejot un pārstāvēt Latviju Eiropā un pasaulē. Tomēr Martam ir visnotaļ nozīmīga saistība ar Iršiem, ar vietu, kur kādreiz dzīvojis viņa tēvs un vectēvs. Pirms katras dejas, Marta mamma Ieva Puniņa nedaudz raksturoja dejas izcelšanos un tās raksturu, kā arī pastāstīja par Marta un Danas izcilākajiem sasniegumiem.

Vienā dejas solī bebrēnietis Marts un koknesiete Dana jau ir desmit gadus. Danu uz dejošanu pamudinājusi māsa, bet Martu viņa mamma. Abi satikušies moderno deju pulciņā Koknesē pie savas pirmās deju skolotājas Ingūnas Kalniņas. Nākamais pakāpiens bija dejas apguve sporta deju klubā „Aizkrauklīte” pie toreiz apkaimē labākā deju skolotāja Aināra Kārkliņa. Pirms sešiem gadiem, kad Marts un Dana vēl mācījās Ilmāra Gaiša Kokneses vidusskolā, dejot alkas aizveda uz Rīgu, Rihtera deju skolu, kur jauniešiem bijusi iespēja strādāt arī ar aizsaulē aizgājušo deju skolotāju Imantu Rihteru. Šobrīd viņi par augstajiem rezultātiem ir pateicīgi trenerim Rihardam Dūšam. Pagājušajā gadā Rihtera skolas deju pāris kļuva par Latvijas čempioniem 10 dejās, par 2. vietas ieguvējiem Eiropas Savienības čempionātā 10 dejās, bet 3. vieta izcīnīta Pasaules Kausā 10 dejās pieaugušajiem. Šogad septembrī Marts un Dana bija vienīgais sporta deju pāris, kas pārstāvēja Latviju Pasaules deju sporta spēlēs Ķīnā. Šīs spēles, kurās piedalījās 35 valstu labākie sporta deju pāri bija kā mēģinājums tās pielīdzināt olimpiskajām spēlēm. No šī vērienīgā pasākuma jaunieši atgriezās ar iegūto 14. vietu. Pirms tālā brauciena bija noiets garš sagatavošanās ceļš. Iesniedzot savu projektu Labiedarbi.lv jaunieši aicināja mūs par to balsot, lai iegūtu nepieciešamo finansējumu ceļa izdevumiem uz Ķīnu. Mēs savējos atbalstījām un jauniešu sapnis piepildījās. Šis koncerts bija arī kā pateicība par mūsu kopīgo atbalstu nu jau piepildītā sapņa īstenošanā. Šajā gadā jauniešiem bijuši vēl nozīmīgi sasniegumi: Pasaules Kausā Maskavā izcīnīta 7. vieta, bet Eiropas Kausā Dņepropetrovskā, iekļūstot finālā, iegūta 4. vieta.

Jaunieši un viņu vecāki ir pateicīgi Kokneses novada domei par finansiālo atbalstu pirms došanās uz Eiropas Kausa sacensībām. Decembrī Marts un Dana tāpat kā iepriekšējā gadā piedalīsies Starptautiskajā 32. sporta deju festivālā BALTIC GRAND PRIX izstāžu centrā Ķīpsalā.

Abi jaunieši ir studenti – Dana studē Jāzepa Vītola Mūzikas akadēmijā horeogrāfiju, bet Marts Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijā apgūst sporta skolotāja un vecākā trenera sporta dejās specialitāti. Viņu dzīvē vissvarīgākais ir deja. Par to pārliecinājāmies arī šajā koncertā, kurš pagāja kā viens zibošs mirklis. Jāpiekrīt salīdzinājumam, ka deja paceļ spārnos, jo tas patiesi bija Marta un Danas lidojums dejā. Pirmajā koncerta daļā Marts un Dana uzbūra sajūtu, ka esam atgriezušies pāris gadsimtus atpakaļ kādā greznā ballē, kurā ar skatienu dejojām līdzi lēno valsi, kaislīgo tango – Danas mīļāko Eiropas balles deju,arī cēlo Vīnes valsi, fokstrotu – Marta mīļāko deju un enerģijas piesātināto kvikstepu. Otrajā koncerta daļā izbaudījām temperamentīgos Latīņamerikas deju ritmus, kad sajūsmas aplausu pavadīti jaunieši dejoja Brazīlijas karnevāla deju sambu, rotaļīgo ča-ča-ča, juteklisko, senāk kāzu deju - rumbu, spāņu čigānu deju Pase doble un koncerta nobeigumā vistrauksmaināko Latīņamerikas deju – džaivu.

Starp koncerta pirmo un otro daļu baudījām valdzinājumu mūzikā. Kokneses mūzikas skolas saksofonistu melodijas arī bija kā brīnišķīgs ceļojums vietā, kur daudz saules un prieka. Arī šie jaunieši ir tie, par kuriem varam sacīt – talants un darbs!

Saviļņojošs bija mirklis, kad Marts un Dana pēc koncerta ar ziediem pateicās saviem vecākiem, jo bez viņu rūpēm, uzticēšanās un atbalsta jauniešiem nebūtu iespējams sevi piepildīt dejas pasaulē. Bet koncerta skatītāji sirsnīgi sveica Martu un Danu, vēlot dejā sasniegt visaugstākos apvāršņus. Paldies jauniešiem, kuri ar savu talantu un darbu apliecina cieņu dzimtajam novadam!

Sarmīte Rode

Anitas Šmites foto

printēt
img_1910.jpg img_1882.jpg img_1905.jpg img_1942.jpg img_1915.jpg img_1974.jpg img_2007.jpg img_2009.jpg img_2022.jpg
  • youtube
  • facebook
  • instagram
  • Aizkraukles novads

<>
back to top