Ieklausieties, kā skan „Mūzika tumšzilā naktī”

23.01.2015 kur : Kokneses pagasta bibliotēka

img_0942_1.jpg23. janvārī Kokneses pagasta bibliotēkā sirsnīgā gaisotnē notika koknesietes Maijas Stepēnas apgādā „Jumava” izdotās jaunās dzejas grāmatas „Mūzika tumšzilā naktī” atvēršana. Pasākumā piedalījās apgāda „Jumava” prezidents Juris Visockis, grāmatas vāka noformētāja Maijas kundzes mazmeita Linda Stepēna, pārstāvji no Kokneses novada domes, domubiedri no radošās apvienības „Mazā taka” un senioru klubiņa „Pīlādzītis”, daudzi citi Maijas Stepēnas dzejas mīļotāji. Apgāds „Jumava” pasākuma dalībniekiem piedāvāja iegādāties gan jauno dzejas krājumu, gan citus jaunākos izdevumus – latviešu un ārzemju autoru darbus, bērnu grāmatas un praktisko literatūru. Apgādā „Jumava” jau iznākušas vairākas Maijas Stepēnas grāmatas, tostarp sirsnīgas pasakas bērniem - „Rūķīši pret raganām” un „Trīs dejas ar kaziņu”.

Pasākumu atklāja jaunā talantīgā koknesiete Laura Vasiļevska ar saksofona spēli. Bibliotekāre Ingrīda Grūbe, šī pasākuma vadītāja, pajautāja Laurai, gan citiem klātesošajiem: ko jums nozīmē dzeja? Dvēseles dienasgrāmatas rakstīšana, mīlestības izteikšana, sprints maratona garumā, dzeja gluži kā mūzika saviļņo dvēseli – izskanēja visdažādākās atbildes.

Maijas Stepēnas krājumā apkopotā dzeja atbilst mūžības ritmam – klusai melodijai tālumā – mūžīgai un neizgaistošai.

Juris Visockis, apgāda „Jumava” prezidents, ar zināmu humora pieskaņu, atklāja: „Man dzeja ir naudas skaitīšana, jāatrod veids lai ir labi gan autoram, gan izdevējam. Uz dzeju skatos divējādi: kā radošo industriju pārstāvis, gan kā cilvēks, kuram ir vajadzīga laba dzeja. Priecājos, ka mums ir izveidojusies laba sadarbība ar Latvijas bibliotēkām. Aptuveni gadā „Jumava” izdod 200 grāmatas. Šodien mums ir nozīmīgs notikums – Maijas Stepēnas jaunās grāmatas atvēršana Koknesē. Brīnos, kāpēc mēs agrāk nesatikāmies, bet labāk vēlu nekā nekad!”

Pati autore šajā brīdī bija priecīgi satraukta un reizē gandarīta, ka vēl viens viņas dzejas „putnēns” sācis lidojumu pie lasītājiem, cerībā, ka dzejas draugi saklausīs tumšzilās nakts mūziku, kurā galvenās stīgas spriegotas mīlestībai, priekam par dzīvi un klusai pateicībai viņas dzīvē svarīgiem cilvēkiem.

Kā sveša puķe

Tu, dzīve nezināma...

Mīkla, kas man ikdienu jāatmin.

Kā sveša puķe

Ar neredzētiem ziediem,

Vien Debess tavu ziedēšanu zin...

Kā sveša puķe

Tu, dzīve nezināmā...

Bagātā dzejas valoda izjusti skanēja dzejnieces lasījumā. Katrs lasītājs dzejas krājumā noteikti atradīs savu dzejoli, ko pārlasīt vēl un vēl. Maijas kundze sirsnīgi pateicās apgādam „Jumava”: „Kad pārkāpu apgāda slieksni, pretī saņēmu tik daudz laipnības, sapratnes un labvēlības!” „Jaunas grāmatas ceļš pie lasītājiem ir svētki! Paldies, ka mūsu Koknese Jūs iedvesmo dzejas radīšanai!” - savā apsveikumā sacīja Kokneses novada domes priekšsēdētājs Dainis Vingris. Aizvadītājā gadā Maijai Stepēnai un radošajai apvienībai „Mazā taka” izveidojās sadarbība ar komponisti Maiju Kīni no Jēkabpils. Svētku reizē dzejniecei muzikālu sveicienu no komponistes bija atvedusi viņas dziesmu izpildītāja Iveta Lapteva ar meitu. Daudz ziedu un radošu vēlējumu Maijai Stepēnai veltīja visi pasākuma dalībnieki. Bet mirkli vēlāk dzejniece ar prieku dāvāja autogrāfus un aicināja nobaudīt viņas gardos pīrādziņus un zāļu tēju. „Maijas kundze visu dara no sirds!” – teic tie, kuriem viņa dāvājusi savu sirds labestību. Ieklausieties arī jūs, kā skan Maijas Stepēnas „Mūzika tumšzilā naktī”!

Sarmīte Rode

Anitas Šmites foto

printēt
img_0871_1.jpg img_0882_1.jpg img_0874_1.jpg img_0875.jpg img_0876_1.jpg img_0881_1.jpg img_0883.jpg img_0885_2.jpg img_0889_3.jpg img_0892_2.jpg img_0893_1.jpg img_0895_2.jpg img_0897.jpg img_0898.jpg img_0900.jpg img_0903_2.jpg img_0906.jpg img_0907.jpg img_0909_1.jpg img_0916.jpg img_0918_2.jpg img_0921_1.jpg img_0925_1.jpg img_0926.jpg img_0927.jpg img_0930_2.jpg img_0934_1.jpg img_0935_1.jpg img_0937_1.jpg img_0942_1.jpg
  • youtube
  • facebook
  • instagram
  • Aizkraukles novads

<>
back to top