LR Proklamēšanas gadadienai veltīts svētku koncerts Koknesē

17.11.2017 17:00 - 19:00 kur : Kokneses kultūras centrs

img_9721.jpgSagaidot Latvijas valsts 99. dzimšanas dienu, 17. novembrī Kokneses kultūras namā svinīgā svētku pasākumā, turpinot ilggadēju tradīciju, tika sumināti jaunie Kokneses novada Goda pilsoņi. Divi no viņiem: Māris Reinbergs un Ivars Māliņš savu dzīvi veltījuši pedagoga darbam, bet arī ārsts un komponists Andris Kristons ir saistīts ar jaunās paaudzes iedvesmošanu, jo nesavtīgi ziedo Bebru pamatskolai. Gaismas nesēja savā Iršu pagastā ir bibliotekāre Dace Grele, bet Dainai Liepiņai koknesieši ir pateicīgi par paveikto tūrisma nozares attīstībā.

Saņemot godpilno Kokneses novada Goda pilsoņa nosaukumu, Inguna Strazdiņa vēlreiz atgādināja viņu ieguldījumu novada attīstībā, bet lielais apsveicēju pulks, izrādot cieņu un pateicību, dāvāja ziedus un sirsnīgus vēlējumus.

 Dace Grele jau 23 gadus ir Iršu pagasta bibliotēkas vadītāja. Visus šos gadus viņa ir veltījusi bibliotēkas darba pilnveidošanai. Par viņu Iršu ļaudis teic: „Darbā – pedantiska, darbīga, sirsnīga, izpalīdzīga un idejām un iniciatīvas bagāta. Bibliotēku apmeklē dažāda vecuma apmeklētāji, un ikvienam Dace spēj palīdzēt. Atrod uzmundrinošu, labu vārdu, sameklē vajadzīgo grāmatu, palīdz apgūt jaunās IT tehnoloģijas. Organizē dzejas dienas un vāc materiālus par pagasta vēsturi un Iršu pagasta cilvēkiem. Ikvienam darbam Dace pieiet ar lielu rūpību, uzmanību radošumu un entuziasmu, tā veidojot Iršu pagastu labāku, skaistāku un interesantāku.”  Svētku brīdī Dace ar gandarījumu sacīja, ka viņai ir ļoti laimējies, jo var darīt darbu, kas patīk un sagādā prieku, un vienmēr līdzās ir bijuši atsaucīgi kolēģi: „Šajā titulā man ir jādalās ar ļoti daudziem cilvēkiem, un es dalos savā priekā un svētku sajūtā. Paldies visiem, kas novērtējuši manu darbu!

Andris Kristons, ārsts un komponists no Liepājas, ir 1959. gada Bebru pamatskolas  absolvents, kuram klases audzinātājs bija tēlnieks Voldemārs Jākobsons. Lai arī dzīves un darba ceļi  aizveduši uz Liepāju, Andris Kristons nav zaudējis saikni ar savu bērnības skolu, gluži otrādi  - pēc viņa ierosmes un ar finansiālu atbalstu jau sešus gadus par tradīciju ir kļuvis skolēnu jaunrades konkurss „Mans lepnums – Bebru pagasts”, kura noslēgumā labākie darbu autori iegūst naudas balvas. Kopā ar grupu “Helikons” viņš vairrākkārt ir koncertējis Bebru pagastā, vienmēr dāsni dāvājot skolām un pašdarbības kolektīviem savu dziesmu nošu krājumus. Pavisam nesen, oktobrī, Kokneses kultūras namā skanēja jauktā kora „Alaine” dziedātās viņa komponētās dziesmas ar novadnieku dzeju. Starp daudzajiem apsveicējiem bija arī Andra Kristona bijušie klasesbiedri, un klātesošajiem bija iespēja pārliecināties, cik stalti un braši ir Voldemāra Jākobsona audzēkņi! Ne katrai skolai ir tāds absolvents, kuram tik ļoti rūp šodienas bērnu nākotne. „Mana vēlme ir, lai jaunie censoņi atraisa katrs savu talantu,” atzina Andris Kristons. Pateicoties viņa ziedojumam, konkursa nākotne ir nodrošināta vēl vismaz desmit gadus, bet kā teica pats dāvinātājs, vajadzēs vēl to paildzināt!

Mēdz sacīt, ka pedagoga darba lielākais novērtējums ir viņa audzēkņi, kuri, pateicoties iegūtajām zināšanām un prasmēm, sasniedz izcilus rezultātus un tiecas iegūt arvien jaunas virsotnes. Volejbola trenera un Ilmāra Gaiša Kokneses vidusskolas sporta skolotāja Ivara Māliņa darba augļi mums ir labi redzami, jo daudzu gadu garumā viņa audzēkņi ir labāko Latvijas volejbolistu vidū. Pieredzējušajam pedagogam piemīt apbrīnojama māka mazam skolas puikam, kurš apgūt pirmās iemaņas volejbola spēlē, ieaudzināt tās prasmes un rakstura īpašības, lai viņš izaugtu par nākamo jauniešu komandas čempionu. 2018. gadā Brno, Čehijā, Ivara Māliņa trenētā I. Gaiša Kokneses vidusskolas jauniešu volejbola komanda pārstāvēs Latviju un Kokneses novadu ISF organizētajā pasaules skolu čempionātā. No 32 darba gadiem, vairāk kā 20 gadi pieder skolai, kurā pats savulaik mācījies. „Liels paldies maniem vecākiem, ka esmu dzimis Koknesē. Paldies koknesiešiem, sporta dzīves veidotājiem, kuri ir novērtējuši manu veikumu,” sacīja Ivars Māliņš.

Jaunā Kokneses novada Goda pilsoņa nosaukuma ieguvēja Daina Liepiņa apbalvošanas brīdī bija ārpus Latvijas, bet, viņu suminot, svētku pasākuma dalībnieki viņai veltīja sirsnīgus aplausus. Savā pieteikumā Kokneses novada iedzīvotāji atzinīgi teic: „1999. gadā Daina Liepiņa kļuva par Kokneses tūrisma centra vadītāju. Tūrisma nozare toreiz vēl bija “bērna autiņos”, viss sāka veidoties un attīstīties. Pieredzes nebija nevienam, bet Daina palēnām ar neatlaidīgu darbu veidoja tūrisma jomu Kokneses novadā. Var teikt, ka tūrisms Koknesē ir arī Dainas izauklēts. Nu jau Koknesē tūrisma attīstībā strādā vesela komanda. Kā skaists 18 gadu darba rezultāts ir šogad maijā atvērtais jaunais Tūrisma informācijas centrs.”

 llmāra Gaiša Kokneses vidusskola Mārim Reinbergam ir vienīgā darba vieta pēc augstskolas beigšanas. Nu jau gandrīz 40 gadus strādājot gan par pedagogu, gan skolas direktoru, daudzām koknesiešu paaudzēm ir atdots viņa profesionālais pedagoga darbs. Māris Reinbergs aktīvi un atbildīgi darbojas arī novada sabiedriskajā dzīvē un veic novada domes priekšsēdētāja vietnieka pienākumus. „Paldies koknesiešiem par tiem skaistajiem mirkļiem, kas ilgajos gados ir izdzīvoti. Īpaši par tiem, kurus es paturu kā vērtību un kuros jūs ar savu klātbūtni esat papildinājuši manu mūža guvumu. Paldies maniem bijušajiem kolēģiem un tagadējam kolektīvam, maniem kādreizējiem un esošajiem audzēkņiem. Paldies dažādu paaudžu tautību un valstu cilvēkiem, kuri uz ilgāku vai īsāku laiku ir atraduši mājvietu mūsu mājās, tā vienmēr ir bijusi jauna pieredze, apliecinājums tam, cik pasaule ir daudzveidīga un krāsaina. Vislielākais paldies manai ģimenei, kas ir mans iedvesmas avots,” ar pateicību sacīja Māris Reinbergs.

Kokneses novada domes priekšsēdētājs Dainis Vingris svētku pasākumā novada iedzīvotājiem novēlēja: „Apzināsimies, cik nozīmīgā un notikumiem bagātā laikā dzīvojam. Ejot pretī valsts simtgadei, mēs veidojam nākotnes Latviju. Bet Latvija mums katram sākas ar sevi – ar to, kā audzinām bērnus, kā kopjam savu zemi un sargājam vērtības, ko esam saņēmuši mantojumā no iepriekšējām paaudzēm, kā lepojamies ar vietu, kurā dzīvojam. Lai mums kopīgi izdodas līdz Latvijas simtgadei padarīt tik daudz, ka varam teikt: mēs dzīvojam labāk, un to visu esam panākuši ar savu darbu!

Jaunos Kokneses novada Goda pilsoņus ar veltījumu dzejā un mūzikā sveica Liepājas teātra aktrise Sigita Jevgļevska un ģitārists Māris Kupčs, bet abu mākslinieku dāvātais dzejkoncerts "LATVIJU MĪLOT" bija saviļņojoša dāvana visiem svētku svinētājiem. Sigita Jevgļevska pastāstīja, ka trīs reizes ir bijusi kopā ar koknesiešiem Likteņdārza rīkotajā akcijā, bet pirmo reizi viesojas Kokneses kultūras namā. Viņas siltais personības starojums atklājās ik runātā dzejas vārdā un dziesmā. Tikpat silti un iedvesmojoši skanēja vēlējums: „Svinēsim Latvijas svētkus kā savu dzimšanas dienu, jo šī valsts un Latvijas zeme - tie esam mēs katrs. Nekad nepazaudēsim degsmi un prieku kalpot zemei, kurā esam piedzimuši. Jo nekur un nekad mēs nevienam tā nebūsim vajadzīgi kā mūsu Latvijai.”

Sarmīte Rode

Anitas Šmites foto

printēt
img_9469.jpg img_9471.jpg img_9477.jpg img_9479.jpg img_9480.jpg img_9484.jpg img_9488.jpg img_9492.jpg img_9493.jpg img_9500.jpg img_9503.jpg img_9511.jpg img_9509.jpg img_9512.jpg img_9514.jpg img_9515.jpg img_9516.jpg img_9520.jpg img_9526.jpg img_9527.jpg img_9531.jpg img_9534.jpg img_9542.jpg img_9544.jpg img_9554.jpg img_9552.jpg img_9565.jpg img_9568.jpg img_9583.jpg img_9585.jpg img_9591.jpg img_9598.jpg img_9601.jpg img_9587.jpg img_9602.jpg img_9608.jpg img_9609.jpg img_9614.jpg img_9620.jpg img_9621.jpg img_9625.jpg img_9629.jpg img_9633.jpg img_9642.jpg img_9644.jpg img_9647.jpg img_9661.jpg img_9663.jpg img_9654.jpg img_9671.jpg img_9674.jpg img_9677.jpg img_9681.jpg img_9685.jpg img_9683.jpg img_9679.jpg img_9682.jpg img_9694.jpg img_9699.jpg img_9721.jpg img_9713.jpg img_9726.jpg img_9731.jpg img_9461.jpg img_9702.jpg img_9704.jpg
  • youtube
  • facebook
  • instagram
  • Aizkraukles novads

<>
back to top