Ziemas vidū uzbur pavasari

03.02.2018 16:00

koris_26.jpgKurš gan nezina tautā iemīļoto melodiju ar Friča Bārdas vārdiem „Dzīvīte”, kurā laime un skumjas kā vītenis vijas? „Bet dzīve ir skaista un par to ir jāpriecājas!” – teic Silvija Cīrule un jauktā kora „Alaine” dziedātāji. Un tieši tāpēc 3. februārī Kokneses  kultūras namā uz draudzīgu sadziedāšanos koncertā, kam nosaukumā bija izvēlēti pazīstamās dziesmas vārdi „Sirds mana nerātnā” aicināja draugus no Skrīveriem, Iršiem un Bebriem, lai ziemas vidū uzburtu pavasari, kā arī uzsāktu svinēt Kokneses Dziedāšanas biedrības 150 gadu jubileju, kas zīmīgi iekrīt mūsu valsts simtgadē.

Iršu pagasta vokālā ansambļa šarmantās dziedātājas, Bebru pagasta vokālā ansambļa „Nianse” dalībnieces un Skrīveru senioru sieviešu kora „Baltābele” dāmas kopā ar mājiniekiem – jaukto kori „Alaine” klausītājiem savās dziesmās dāvāja īsti pavasarīgu ziedu buķeti.

„Mūs vieno dziedāt prieks, jo dziedam to, kas patīk! Sevi saucam par pasākumu kuplinātājām, jo pirmo reizi sanācām kopā 2011. gadā, kad vienā no svētku reizēm vajadzēja pasākumu kuplināt ar muzikālu noskaņu. Ansambļa dalībnieču skaits svārstās no 10 līdz 12 dalībniecēm, bet kodols nekad nepazūd! Pa šiem gadiem dziesmu sakrājies daudz, jo uz katru pasākumu kopā ar ansambļa vadītāju Valdu Kalniņu gatavojam jaunu repertuāru,” klātesošajiem pastāstīja viena no Iršu vokālā ansambļa dalībniecēm Iveta Hveckoviča. Un arī šajā svētku reizē Iršu dziedātājas kuplināja dziesmoto tikšanos.

Skrīveru senioru sieviešu kori „Baltābele” un mūsu „Alaini” saista gadiem ilga draudzība. Kā apliecinājums tam ir tradīcija reizi gadā satikties kopīgā koncertā. „Mums prieks viesoties atkal Koknesē!” atklāja „Baltābeles” dziedātājas, pieredzes bagātā kora diriģente Edīte Aneraude un koncertmeistare Evija Cepure. No bagātā dziesmu pūra izskanēja tās dziesmas, kuras viņas izvēlējušās savā simtgades dziesmu projektā. Koncerta baudītāji dungoja līdzi gan dziesmā par cielaviņu, gan citās sirdij tuvās melodijās.

Bebru pagasta vokālais ansamblis „Nianse” šopavasar varēs svinēt 10. dzimšanas dienu. Smaidošas un ar skaistām balsīm apveltītas ir ansambļa dziedātājas, kuras kopā sasauc vadītāja Liāna Haritonova. „Mūsu darbības laikā esam dziedājušas dažādos sastāvos, bet starp mums ir dalībnieces, kas dzied no ansambļa dibināšanas pirmās dienas,” pavēstīja Nellija Mateša.  Klausītājiem noteikti patīk, ja priekšnesumā ir kāda „odziņa”. Latviešu tautas dziesmā „Nāc, puisīti, tu pie manis!” vislabāk atklājās ansambļa dalībnieču atraktivitāte un temperaments!

Pirms mājinieku uzstāšanās Silvija Cīrule pastāstīja, ka 11. martā koristi dosies uz kopmēģinājumu Madonā, jo arī „Alaine” būs simtgades Dziesmu svētku dalībnieku pulkā. Un iespējams, ka nāksies dzirdēt ne vienu vien asprātīgu diriģentu izteicienu, bet daudzi no tiem dziedātāju aprindās ir kļuvuši par tautas folkloru: „Tagad dziediet tā, ka jums mutē būtu vētra!” – ar šo un vēl citām „pērlēm” klausītājus iepazīstināja „Alaines” kora vadītāja. Bet, ja nopietni – kora repertuāra ir radušās jaunas dziesmu pērles. Māra Tālberga dziesma „Vēstule uz Latviju” aizkustināja nevienu vien sirdi, domājot par saviem mīļajiem tālumā. Koristu vidū starp dāmām ir trīs braši kungi, šajā priekšnesumā divi no viņiem kļuva arī par mūziķiem, rokās ņemot ģitāru un akordeonu. „2017. gada nogale mums iezīmējās ar patīkamu notikumu – mēs sadraudzējāmies ar komponistu Andri Kristonu un tikām apdāvināti ar veselu birumu dziesmām, un mēs pasūtījām vēl! Smejamies, ka dzīvojam kā grāfi - mūziķiem pasūtām dziesmas!” – smaidot sacīja Silvija Cīrule. Arī šajā koncertā priecēja komponista melodijas, kuras ļoti iemīļojuši paši koristi.

Aizvadītajos Latvijas valsts svētkos, kad Andris Kristons saņēma Kokneses Goda pilsoņa nosaukumu, viņš koknesiešiem uzdāvināja ar saviem vārdiem un mūziku sacerētu skaņdarbu „Himna Koknesei”. Kā atzīšanās mīlestībā Koknesei koncerta noslēgumā skanēja dziesmas pirmatskaņojums.

Lai visiem dziesmas draugiem skanīgs un notikumiem bagāts Latvijas lielo svētku gads!

Sarmīte Rode

 

printēt
koris_26.jpg p2030218.jpg koris_37.jpg koris_36.jpg koris_40.jpg koris_30.jpg koris_34.jpg p2030228.jpg koris_45.jpg koris_47.jpg koris_52.jpg p2030242.jpg p2030249.jpg
  • youtube
  • facebook
  • instagram
  • Aizkraukles novads

<>
back to top