Ar Sama modināšanas svētkiem atklāta tūrisma sezona!

19.05.2018 08:00 kur : Koka skulptūra “Mūžībai” Kokneses parkā

img_3445.jpg19. maijā Kokneses parkā pirmo reizi notika tradicionālie Sama modināšanas svētki. Šopavasar senatnīgais parks uzziedējis krāsainu tulpju krāšņumā, nu gluži kā maza daļiņa no tulpju zemes Holandes! Tāpēc noteikti var sacīt, ka šajā reizē dižais Daugavas iemītnieks Sams, pamodināts ar Tvīda braucēju velosipēdu zvaniņu skaņām, aicināja svinēt arī Kokneses parka svētkus, jo katrā parka stūrītī apmeklētājus gaidīja kāds svētku pārsteigums un plīvoja Hanzas svētku karodziņi.

Ar Sama modināšanas svētkiem tiek atklāta jaunā tūrisma sezona, tāpēc šos svētkus organizēja Kokneses novada domes Tūrisma un sabiedrisko attiecību nodaļa sadarbībā ar citām pašvaldības iestādēm.

Svētkos gaidīti ciemiņi bija pašdarbības kolektīvi un amatnieki no Jēkabpils un Lietuvas pilsētām Rokišķiem un Plunģes, jo ar šīm pašvaldībām Kokneses novada domei norit kopīgs sadarbības projekts tūrisma pakalpojumu attīstībā.

Parka un Blaumaņa ielas šajā dienā bija kļuvušas par omulīgu tirgus mājvietu. Paldies par sapratni atsaucīgajiem šo ielu iedzīvotājiem! Kopumā 133 tirgotāji no Latvijas un Lietuvas kuplajam pircēju pulkam piedāvāja iegādāties bagātīgu stādu klāstu, pārtikas un rūpniecības preces, noderīgas lietas mājsaimniecībai, veselībai un skaistumam. Brīnišķīgi latviešu un lietuviešu amatnieku darinājumi priecēja Kokneses parkā pie dīķiem un ziedošo tulpju saliņām.

Atpūtas vietā, kur ikvienam nācējam šķelmīgi uzsmaida tēlnieka Voldemāra Jākobsona veidotais  "Fauns", ar līksmām melodijām svētku gaviļnieku Samu modināja  Rokišķu folkloras kopa "Gastauta", kapelas "Aizezeres muzikanti", brašo "Kokneses zēnu", Kokneses pūtēju orķestra saksofonistu ansambļa un muzikālas apvienības "Druvis un Co" priekšnesumi. Savukārt laukumā pie skulptūras "Mūžībai", gaidot Sama un Tvīda braucēju ierašanos, noritēja aizrautīgs deju maratons, kuru atklāja Kokneses bērnu, jauniešu un dāmu līnijdeju kolektīvi. Šķiet, pati saule virs simtgadīgu koku galotnēm uzgavilēja šajā svētku brīdī, vērojot iznesīgo puišu un stalto meitu dejas soli. "Kamēr būs tādi jaunieši, tautas deja būs mūžam jauna!" – atzina skatītāji, ar aplausiem uzgavilējot Vecbebru jauniešu deju kolektīvam "Kāre", Krustpils jauniešu deju kolektīvam "Delveri", Pluņģes folkgrupai "Platele", Ilmāra Gaiša Kokneses vidusskolas deju kolektīviem.

 Ceriņziedu laikā modinām Samu un pošamies Tvīda braucienam! Jau no pulksten 11 Blaumaņa pagalmā pulcējās Tvīda brauciena dalībnieki ar ceriņziediem rotātiem velosipēdiem. Sesto gadu Sama modināšanas svētkos turpinās šī tradīcija, kad retro tērpu un velosipēdu parāde vieno vairākas paaudzes, ģimenes un draugus košā un dzīvespriecīgā pasākumā. Šoreiz Tvīda braucienu bija uzņēmusies organizēt Lauma Āre, Tūrisma un sabiedrisko attiecību nodaļas tūrisma informācijas speciāliste un ilggadēja Tvīda brauciena dalībniece. Viņa stāsta, ka šajā reizē sasniegts rekordliels dalībnieku skaits. "Krāsainajā tērpu un velosipēdu parādē devās 121 dalībnieks, no kuriem daudzi bija pavisam mazi ķipari! Braucienā piedalījās 91 koknesietis, 6 dalībnieki no Vecbebriem, 6 Tvīda braucēji no Aizkraukles, 14 rīdzinieki, 2 ķekavieši un pa vienam braucējam no Tukuma un Mērsraga. Prieks, ka cilvēki šim notikumam gatavojas: šuj tērpus vai meklē tos savās pūra lādēs, domā, kā "ietērpt" savus velosipēdus," – teic Tvīda organizētāja.

Katrs dalībnieks reģistrējoties saņēma Tvīda brauciena nozīmīti un varēja nofotografēties pie Tvīda braucienam veltītā foto rāmja. Tāpat kā citus gadus brauciena priekšgalā bija pieredzējušais Tvīda brauciena vadītājs Artis Zvejnieks. Dūcot velosipēdu zvaniņu skaņām un uzgavilējot skatītājiem ielās, Tvīda braucēji tuvojās Kokneses parkam, kur satikās ar elektromobilī braucošo svētku galveno varoni Samu. Līksmais brauciens noslēdzās pie skulptūras "Mūžībai", kur braucējus un Samu gaidīja šīs dienas svētku svinētāji. Ar Ingunas Strazdiņas aicinājumu visiem kopā uzsaukt: "Lielais Sams ir augšām cēlies, nu tik trīcēs kalni, lejas!" un ugunīgu dzirksteļu sveicienu, Sams patiesi apliecināja, ka ir pamodies un visiem savā labvēlībā apsolīja pārticīgu un veiksmīgu gadu.

Kokneses novada domes priekšsēdētājs Dainis Vingris, uzrunājot klātesošos, sacīja: "Mums ir kopīgi izdevies pamodināt dižo Daugavas iemītnieku! Jāteic, ka šajā gadā Sams ir iepeldējis starptautiskos ūdeņos, tāpēc sirsnīgi sveicam mūsu ciemiņus no Rokišķiem un Plunģes!" Kokneses novada domes Tūrisma un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Anita Šmite novēlēja visiem svētku dalībniekiem, lai jaunā tūrisma sezona ir pozitīvām emocijām piepildīta un jauniem atklājumiem bagāta kā šī saulainā diena un pateicās visiem svētku atbalstītājiem: Kokneses novada domes administrācijai, Tūrisma un sabiedrisko attiecību nodaļai, Attīstības nodaļai, Kokneses kultūras namam, Komunālajai nodaļai, Ģimenes atbalsta dienas centram un Kokneses sporta centram.

Ar priecīgu satraukumu tika gaidīta lielā Tvīda loterija, kurā piedalījās visi braucienam reģistrējušies dalībnieki. Tūrisma un sabiedrisko attiecību nodaļai, pateicoties atsaucīgajiem uzņēmējiem, bija izdevies sarūpēt bagātīgu balvu klāstu. Pirmo laimīgo lozi loterijas vadītāja Lauma Āre aicināja izvilkt svētku gaviļnieku Samu. Ļoti daudzi Tvīda dalībnieki kļuva par vērtīgu un noderīgu balvu īpašniekiem. Galveno loterijas balvu - sporta preču veikala Aizkrauklē  "Fans" dāvanu karti 550 eiro vērtībā velosipēda iegādei laimēja divgadīgais Ralfs Broks, kurš jau otro reizi kopā ar māmiņu devās Tvīda braucienā. Tas noteikti apliecina, ka Tvīdam ir nākotne!

Tikpat gaidīta kā loterija bija dalībnieku apbalvošanas ceremonija. Tvīda žūrijā darbojās 2013. gada "Tvīda karalis" Roberts Lācītis un 2013. gada "Tvīda karaliene" Elīna Māliņa, 2014. gada titula "Tvīda ģimene" pārstāve Ilze Višķere, Tvīda brauciena fotogrāfs Ingus Pugačovs un Ieva Utēna, Ģimenes atbalsta dienas centra vadītāja un Tvīda atbalstītāja. Pēc žūrijas vienprātīga lēmuma Roberts Lācītis paziņoja, ka "Tvīda karaļa" titulu šajā gadā ir ieguvis Kristaps Briedis ar daudz pieredzējušo seno dienu velosipēdu, bet "Tvīda karaliene" ir šarmantā Signe Muceniece. Nominācijā Tvīda pāris balvu saņēma Zane Vīle-Bērziņa un Rolands Darziņš, bet ar jauko titulu "Tvīda odziņa" tika sveikta Inta Nagle. Savukārt nominācijā "Tvīda līdzbraucējs" uzvarēja Anete Sloka, par kuru var sacīt: jaunkundze ar sunīti! Pēteris Kirilovs ir labi pazīstams Tvīda brauciena dalībnieks, šoreiz atraktīvais kungs saņēma titulu: "Tvīda oriģinālākā velosipēda īpašnieks". Bet par "Tvīda ģimeni" kļuva draudzīgā un kupli pārstāvētā Broku ģimene. Ar īpašu žūrijas pateicība par mūža ieguldījumu Tvīda braucienā tika sumināta Ņina Rušmane. Savos 79 gados kundze Ņinas kundze ir aizrautīga šī pasākuma atbalstītāja.

Pēc Tvīda noslēguma nelielā sarunā titula "Tvīda odziņa" saņēmēja Inta Nagle  un viņas draudzene Līvija Briede atklāja, ka viņas abas, kundzes cienījamos gados,  Tvīda braucienam ir uzticīgas no pirmā reizes. Inta Nagla par saņemto titulu bija patīkami pārsteigta un pastāstīja, ka cepuri ar koši dzelteno puķi braucienam iedevusi mazmeita, bet viņa pati uzšuvusi dzeltenu blūzi. Abas kundzes atzīst: "Mums nav svarīgas balvas, bet mēs ļoti gribam šajā braucienā piedalīties! Sev apsolījām: brauksim, kamēr varēsim!" Kopā ar vecmāmiņu Līviju Briedi katrā Tvīdā braucienā ir piedalījies viņas mazdēls Kristaps. "Šajā reizē Kristaps ar vectēva iedoto velosipēdu kļuva par Tvīda karali!" – priecājas Līvija Briede.

Tūrisma informācijas teltī svētku svinētāji varēja iegūt informāciju par Kokneses novada pašvaldības, Jēkabpils, Pluņģes un Rokišķu pašvaldību kopīgā projektā "Attractive FORyou" izveidotajiem diviem interesantiem tūrisma ceļvežiem, kā arī ar katras pašvaldības tūrisma izdevumiem un mūsu Likteņdārza šī gada pasākumiem un jaunumiem.

Biedrības "Baltaine" čaklās saimnieces uz uguns gatavoja savu īpašo biezputru, ar kuru cienāt Tvīda brauciena dalībniekus, bet jaunajai paaudzei piedāvāja izmēģināt spēkus iet ar ķekatām, uzspēlēt citas sendienu spēles. Svētku norisē bija padomāts par radošām aktivitātēm un jauku laika pavadīšanu mūsu jaunajai paaudzei. Visas dienas garumā bērni varēja priecāties SIA "Annel" piepūšamajās atrakcijās, vizināties ar zirdziņu, uzspēlēt lāzerpeintbolu un piedzīvot pārvērtības sejiņu apgleznošanas darbnīcā.

Latvijas valsts mežu arborētums Kalsnavā ir unikāla meža noslēpumu izzināšanas vieta Latvijā. Svētku reizē Kalsnavas arborētuma pārstāvji savā radošajā teltī aicināja bērnus un vecākus izglītojošās spēlēs iepazīt arborētumā sastopamos augus un kokus. Uz radoša darbošanos rosināja arī dabas pētnieks Māris Olte,  stāstot par Kāla ezerā mītošajām zivīm. Uz svētkiem bija ieradusies pirmā mobilā demonstrāciju laboratorija Latvijā "Tehno Buss", kurā varēja iepazīt jaunākās mūsdienu tehnoloģijas: 3D printeri, metināšanas izmēģinājumu stendu, pneimatikas eksperimentus un vēl daudz ko citu jaunu un aizraujošu. 19. maijā, kad svinam Starptautisko Hanzas dienu, arī Kokneses parkā varēja baudīt viduslaiku noskaņu gluži kā mazā Livonijas pilsētiņā, jo vēstures rekonstrukcijas kluba "Rodenpoys" vīri no Ropažiem rādīja un stāstīja par 14. gadsimta apbruņojumu, demonstrēja Zobencīņas paņēmienus, kā arī aicināja uz lokšaušanu un šķēpa mešanu. Ikviens apmeklētājs varēja nodegustēt pilsētnieku zupu pēc 14. gadsimta receptes. Tāpat gardi pamieloties varēja ar SIA "Kūpiņsala" vārīto sama zupu, ieturēt gardas pusdienas pie SIA "Kokneses miesnieka gardumi"  un citiem ēdināšanas uzņēmējiem.

Par Sama svētku neatņemamu tradīciju ir kļuvis mūku futbols, arī šajā reizē notika mūku futbola spēle ar dedzīgiem līdzjutējiem.

 Kokneses parkā pie skulptūras "Mūžībai" svētku vakaram īpašu noskaņu radīja Nepieradinātā Folka Orķestra koncerts "Septītais kontinents", bet vakara turpinājumā varēja noskatīties vienu no simtgades filmām – dokumentālo drāmu "Baltu ciltis".  Lai Sams būtu godam sumināts, svētku noslēgumā Kokneses parkā uz zaļumballi aicināja grupa "Netīšām blice".

No daudziem svētku apmeklētājiem un ciemiņiem nācās dzirdēt: "Cik jauki bija svētkus svinēt skaistajā Kokneses parkā, kur senatne satiekas ar šodienu!"

Sarmīte Rode

Anitas Šmites, Lienes Miezītes foto

printēt

Galerija 1
img_3289.jpg img_3314.jpg img_3315.jpg img_3302.jpg img_3310.jpg img_3296.jpg img_3316.jpg img_3317.jpg img_3326.jpg img_3328.jpg img_3341.jpg img_3349.jpg img_3352.jpg img_3354.jpg img_3356.jpg img_3359.jpg img_3362.jpg img_3366.jpg img_3379.jpg img_3388.jpg img_3389.jpg img_3396.jpg img_3398.jpg img_3402.jpg img_3411.jpg img_3414.jpg img_3416.jpg img_3417.jpg img_3423.jpg img_3430.jpg img_3443.jpg img_3445.jpg img_3451.jpg img_3453.jpg img_3456.jpg img_3472.jpg img_3477.jpg img_3484.jpg img_3498.jpg img_3501.jpg img_3505.jpg img_3525.jpg img_3528.jpg img_3532.jpg img_3539.jpg img_3541.jpg img_3546.jpg img_3557.jpg img_3559.jpg img_3560.jpg img_3562.jpg img_3566.jpg img_3572.jpg img_3576.jpg img_3577.jpg img_3586.jpg img_3588.jpg img_3592.jpg img_3599.jpg img_3604.jpg img_3607.jpg img_3612.jpg img_3616.jpg img_3622.jpg img_1200.jpg img_1189.jpg img_1206.jpg img_1197.jpg img_1201.jpg img_1190.jpg img_1213.jpg img_1228.jpg img_1229.jpg img_1234.jpg img_1237.jpg img_1239.jpg img_1248.jpg img_1250.jpg img_1256.jpg img_1261.jpg img_1266.jpg img_1286.jpg img_1291.jpg img_1299.jpg img_1319.jpg img_1323.jpg img_1366.jpg img_1377.jpg img_1429.jpg img_1432.jpg img_1448.jpg img_1451.jpg img_1464.jpg img_1469.jpg img_1475.jpg img_1503.jpg img_1546.jpg img_1603.jpg img_1607.jpg img_1608.jpg img_1610.jpg img_1624.jpg img_1628.jpg img_1639.jpg img_1662.jpg img_1679.jpg img_1692.jpg img_1707.jpg img_1713.jpg img_1719.jpg img_1743.jpg img_1753.jpg img_1770.jpg img_1803.jpg img_1820.jpg img_1825.jpg img_1844.jpg img_1858.jpg img_1873.jpg img_1881.jpg img_1888.jpg img_1899.jpg img_1941.jpg img_1979.jpg img_2058.jpg img_2094.jpg img_2097.jpg img_2124.jpg img_2146.jpg img_2164.jpg img_2170.jpg img_2176.jpg img_2205.jpg img_2230.jpg img_2243.jpg img_2259.jpg img_2313.jpg img_2322.jpg img_2346.jpg img_2352.jpg img_2355.jpg img_2359.jpg img_4145.jpg img_4150.jpg img_4163.jpg img_4167.jpg img_4164.jpg img_4173.jpg img_4181.jpg img_4182.jpg img_4187.jpg img_4198.jpg img_4203.jpg img_4208.jpg img_4213.jpg img_4218.jpg img_4221.jpg img_4224.jpg sama_modinasana_rekl.jpg

Galerija 2
img_3635.jpg img_3638.jpg img_3630.jpg img_3653.jpg img_3644.jpg img_3661.jpg img_3670.jpg img_3678.jpg img_3684.jpg img_3687.jpg img_3692.jpg img_3698.jpg img_3702.jpg img_3706.jpg img_3721.jpg img_3726.jpg img_3732.jpg img_3738.jpg img_3747.jpg img_3760.jpg img_3768.jpg img_3784.jpg img_3788.jpg img_3795.jpg img_3800.jpg img_3815.jpg img_3836.jpg img_3845.jpg img_3850.jpg img_3853.jpg img_3860.jpg img_3868.jpg img_3876.jpg img_3885.jpg img_3886.jpg img_3889.jpg img_3899.jpg img_3906.jpg img_3909.jpg img_3912.jpg img_3917.jpg img_3920.jpg img_3922.jpg img_3926.jpg img_3932.jpg img_3934.jpg img_3941.jpg img_3949.jpg img_3954.jpg img_3957.jpg img_3961.jpg img_3971.jpg img_3973.jpg img_3977.jpg img_3981.jpg img_3983.jpg img_3989.jpg img_4004.jpg img_4005.jpg img_4009.jpg img_4011.jpg img_4019.jpg img_4025.jpg img_4030.jpg img_4036.jpg img_4042.jpg img_4046.jpg img_4050.jpg img_4055.jpg img_4060.jpg img_4064.jpg img_4073.jpg img_4075.jpg img_4076.jpg img_4084.jpg img_4092.jpg img_4094.jpg img_4099.jpg img_4103.jpg img_4106.jpg img_4110.jpg img_4120.jpg img_4126.jpg img_2352.jpg img_2355.jpg img_2364.jpg img_2359.jpg img_2366.jpg img_2360.jpg img_2370.jpg img_2374.jpg img_2375.jpg img_2379.jpg img_2381.jpg img_2382.jpg img_2386.jpg img_2387.jpg img_2400.jpg img_2404.jpg img_2428.jpg img_2443.jpg img_2446.jpg img_2467.jpg img_2482.jpg img_2520.jpg img_2522.jpg img_2538.jpg img_2555.jpg img_2559.jpg img_2642.jpg img_2649.jpg img_2670.jpg img_2676.jpg img_2682.jpg img_4145.jpg
  • youtube
  • facebook
  • instagram
  • Aizkraukles novads

<>
back to top