Dziesma tik mūs iedziedās viscilvēces lielgaitās. /Rainis 1924.gads/

09.11.2019 15:00 kur : Kokneses kultūras centrs

dsc_1683.jpgPirms 95 gadiem izteiktie izcilā latviešu dzejnieka vārdi ir izskanējuši teju vai pravietiski: ja nu reiz ir, kas mūsu tautu vieno patiesi laimīgā saimē, tad tas ir Dziesmusvētku fenomens. Nav nejaušība, ka Latvijas dziesmu svētku tradīcijas, kopš 2003. gada ir iekļautas UNESCO Reprezentatīvajā cilvēces nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā.

Dziesmas vienojošo spēku varējām izjust arī sestdien, 9. novembrī, kad Kokneses kultūras nams pulcēja dažādu paaudžu dziedātājus un koru dziesmas cienītājus.

Valsts svētkiem veltītajā koncertā "GODAM DZIMU, GODAM AUGU" piedalījās Kokneses Mūzikas skolas vokālais ansamblis, Kokneses Mūzikas skolas vecāko klašu koris, Kokneses kultūras nama jauktais koris "Alaine", Kokneses kultūras nama sieviešu koris "Anima", Aizkraukles novada vidusskolas jauniešu koris "De Cantare".

Domu par visu paaudžu koru dziedātāju veidotu svētku koncertu ierosināja mūzikas skolas pedagoģe un vairāku koru diriģente Lelde Kamzole – Gagaine. Tā kā 2019./2020.  mācību gads iesācies Skolēnu Dziesmu svētku zīmē, tad jaunajiem dziedātājiem ir ļoti būtiski tiem rūpīgi sagatavoties, vairākkārt izdziedot svētku repertuāra dziesmas, nostiprinot pārliecību par savu varēšanu. Tā ir lieliska iespēja uzkrāt uzstāšanās pieredzi un neaizmirstamu kopkora vienotības gaisotni. Pieredzējušo dziedātāju uzmundrinājums, atbalsts un kopīga sadziedāšanās iedvesmo pārvarēt biklumu un atraisīties dziedot. Tas viss noderēs lielajā estrādē Rīgā.

Koncerta programmas pieteicējas Krista Strazdiņa, Viktorija Kraukle un mūzikas pedagoģe Gundega Ermiča klātesošajiem piedāvāja ieklausīties Jāņa Raiņa domās un atziņās par latvju tautas valodu, tikumu, nākamību.

Klausītāji jau turpat zālē dalījās savos iespaidos par koncerta laikā izjusto muzikālo baudījumu. Lai arī meiteņu ansambļa skanīgums, bērnu kora dziedāšana un sieviešu kora sniegums bija saistošs un skanējums paticis, tomēr, nenoliedzami, bija arī savi favorīti.

Ar dzirkstošu spiričuelu pārsteidza jauktais koris "Alaine". Un velti pirms uznāciena kora diriģente Silvija Cīrule klusi piebilda, ka diez’ vai luterāņu baznīcā šādi maz drīkstētu dziedāt. Bažas bija veltas: skanēja priecīgu cilvēku lūgšana – viss Dieva godam. Lai tā izskan vēl daudzās vietās, tostarp arī mūsu dievnamos!

Ar nedalītu sajūsmu kopā ar Eduarda Grāvīša vadīto Aizkraukles jauniešu kori dziedājām "Es izjāju prūšu zemi". Šī dziesma jau labu laiku ir dancotāju "hīts". Nu arī dziedātāju kārta pievienoties. Protams, statiski koristi nepiesaista skatītāju uzmanību tik ļoti kā dziedoši un "kustīgi" skatuves mākslinieki. Paldies par mundro "Rikšiem bērīt’ es palaidu" aizkraukliešiem!

Par to, ka Latvijai ir nākotne, ka ir jaunieši, kuriem šī zeme un valoda dārga, varēja pārliecināties, vērojot skolēnu kopkori dziedam Jāņa Aišpura un Renāra Kaupera  dziesmu "Tavs karogs" .

Kokneses novada domes priekšsēdētājs Dainis Vingris un kultūras nama pārstāve Astrīda Saimēna sirsnīgi pateicās visiem koncerta dalībniekiem un kolektīvu vadītājiem: Silvijai Cīrulei, Eduardam Grāvītim, Leldei Kamzolei-Gagainei. Pateicība arī koncertmeistarēm Aijai Ziņģītei un Ilonai Makareni, kā arī flautistei Gundegai Ermičai.

Skolēniem ceļa vārdu vēlējumi. Darāmā vēl daudz. Šis gads prasīs pārvarēt grūtības, ceļš uz panākumiem nav vienkāršs. Iespējams, no daudz kā vajadzēs atteikties, bet pacietība un uzcītība vainagosies ar neaizmirstamu piedzīvojumu – dziedāšanu lielajajā Mežaparka estrādē. Kurš reiz piedzīvojis, tas nekad neaizmirsīs to īpašo kopā dziedāšanu daudzbalsīgajā kopkorī, dziesmotos braucienus pārpildītos tramvajos un visu Rīgas ielu pieskandināšanu pēckoncerta sajūsmā. To novēlam arī mūsu jauniešiem un kolektīvu vadītājiem! Īpašu gara spēku novēlam  XXI un XXII Vispārējo latviešu Dziesmu svētku virsdiriģentam, arī VIII, XI Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku virsdiriģentam Eduardam Grāvītim, stājoties lielā kopkora priekšā!

Koncerta noslēgumā apvienotā koncerta dalībnieku kora sniegumā vēl izskanēja Mārtiņa Brauna dziesma ar Raiņa vārdiem "Saule, Pērkons, Daugava".

Svētku noskaņā tiek teikti Raiņa vārdi, kas ne tikai nav zaudējuši savu aktualitāti, bet šodien jau ieguvuši daudz dziļāku saturu:

Mosties, celies, latvju tauta!

Lai celtos, topi jauna!

Ņem sev rokās jaunu spēku,

 Ņem sev mutē jaunu mēli,

Ņem sev galvā jaunu garu,

Ņem sev krūtīs jaunu sirdi!

Tava mūža latvju dvēs’le

Tad tik staros jaunu dienu.

Lai mums visiem skaists, radošs un nozīmīgs šis valsts svētku noskaņās pavadītais laiks!

Koriste Anita Liepiņa

Foto: Rolands Gagainis

 

printēt
dsc_1645.jpg dsc_1646.jpg dsc_1641.jpg dsc_1651.jpg dsc_1655.jpg dsc_1659.jpg dsc_1660.jpg dsc_1661.jpg dsc_1666.jpg dsc_1667.jpg dsc_1671.jpg dsc_1673.jpg dsc_1676.jpg dsc_1679.jpg dsc_1681.jpg dsc_1682.jpg dsc_1683.jpg dsc_1684.jpg dsc_1685.jpg dsc_1689.jpg dsc_1690.jpg dsc_1691.jpg dsc_1692.jpg dsc_1694.jpg dsc_1700.jpg dsc_1702.jpg dsc_1706.jpg dsc_1708.jpg dsc_1715.jpg dsc_1714.jpg dsc_1716.jpg dsc_1718.jpg dsc_1719.jpg dsc_1720.jpg dsc_1724.jpg dsc_1725.jpg dsc_1731.jpg dsc_1735.jpg dsc_1737.jpg dsc_1740.jpg dsc_1743.jpg
  • youtube
  • facebook
  • instagram
  • Aizkraukles novads

<>
back to top