Amatierteātru saiets "Pērses krastos - 2017"

14.07.2017 - 15.07.2017 kur : Kokneses kultūras centrs

Koknese ar savu īpašo starojumu ir vieta, kur godā ceļ teātra mākslu. Divu dienu garumā, 14. un 15. jūlijā, uz viena radošā viļņa esošie satikās amatierteātru saietā „Pērses krastos”.  

img_6719.jpgKokneses kultūras nams un Kokneses amatierteātris jau divpadsmito reizi aicināja ciemos teātra spēlmaņus, vērienīgais pasākums notiek ik pēc diviem gadiem.  Šoreiz „Pērses krastos” bija vairāki patīkami pārsteigumi. Inguna Strazdiņa, Kokneses kultūras nama direktore, teic: „Pirmo reizi mūsu saietā piedalījās 14 amatierteātru kolektīvi un gandrīz puse no viņiem bija no Kurzemes: Talsiem, Brocēniem, Nīcas, Vārves, Vārmes. Vissaldākās Latvijas pilsētas - Saldus tautas teātris bija atvedis izrādi „Tobago”. Tāpat kā kādreiz kurzemnieki devās iekarot Tobago salu, kurzemnieki bija atbraukuši iekarot mūsu skatītāju sirdis. Un viņiem tas izdevās! Sirsnīgs paldies draugiem no Babītes, Codes, Valles, Sarkaņiem, Sēlpils un Vecumniekiem! Ceļu no Lietuvas uz Pērses krastiem bija mērojis Skapišķu teātris „Stebule”. Bija kolektīvi, kas mūsmājās viesojās pirmo reizi, kā arī tikšanās prieks vienoja ar jau iepazītiem draugiem. 15. jūlijā ciemiņu radīt prieku baudīja arī bebrēnieši muzeja „Galdiņi” pagalmā  un Iršu pagastu ļaudis Iršu klubā. Pēc katras izrādes notika loterija, kurā viens no skatītājiem laimēja konkrētā amatierteātra kolektīva dāvātu balvu un Kokneses kultūras nama sarūpētu pierakstu kladīti, kas atgādinās par šo jauko vasaras notikumu.

Pateicoties veiksmīgi īstenotam projektam, ar VKKF un Zemgales Plānošanas reģiona piešķirto finansējumu, uz šiem teātra svētkiem tapa jauns saieta „Pērses krastos” karogs, un mājinieki varēja godam uzņemt ciemiņus, bet kultūras nama foajē uzziedēja vēl neredzēts koks, kurā ikviens spēlmaņu kolektīvs atstāja savu teātra simbolu – masku, kas tagad vienmēr atgādinās par satikšanos Koknesē.

Ieguvēji bija tie, kuri redzēja pasākuma noslēguma izrādi - Saldus tautas teātra iestudēto M.Zālītes un U.Marhileviča kopdarbu „Tobago” Tā bija lieliska dāvana mūsu novada ļaudīm -  redzēt izcilu un profesionālu sniegumu. Ar gaismotāja un skaņu meistara pienākumiem šajā izrādē lieliski tika galā Viļņa Gravas skolnieks Alens Oknovs. Šovasar vairākās Latvijas pilsētās notiek atjaunotās teātra izrādes „Tobago” viesizrādes, bet mēs savējo – vislabāko jau esam redzējuši! Skatītāji savu cieņu mākslinieku veikumam apliecināja ar piecelšanos kājas un nebeidzamiem aplausiem izrādes noslēgumā. „Štrami vīri un krampīgas sievas,” tā izrādē raksturo kurzemniekus, bet patiesībā to var sacīt par visiem teātra spēlētājiem „Pērses krastos”!  Tikai ar teātri apsēstie var ziedot savu brīvo laiku izrāžu mēģinājumiem, braukt viesizrādēs un, protams, satikties „Pērses krastos”! Mums, koknesiešiem, gadiem tuvs un iemīļots ir savs Kokneses amatierteātris talantīgās režisores Ingunas Strazdiņas vadībā. Mājinieki viesiem un savējiem rādīja šī gada pirmizrādi: F.Arnolds, Ē.Bahs „Traks numurs”. Katrs teātra mīlis noteikti noteikti varēja atrast savu pērli, jo izrāžu repertuārs bija gana daudzveidīgs. No sadzīviskām komēdijām kā Babītes amatierteātra „Kalambūrs” atveidotā Jukuma Paleviča „Preilenīte”, līdz nopietnām pārdomām rosinošās Sarkaņu amatierteātra „Piņģerots” dramaturga Ērika Lansa izrādes „Galds”.

Pēc noslēguma izrādes izskanēja daudzi pateicības vārdi un solījums atkal satikties pēc diviem gadiem. Kā visuzticīgākos skatītājus, kuri redzēja visas izrādes Koknesē,  svētku rīkotāji sumināja Zemīšu ģimeni. Svētki nebeidzās ar brīdi, kad aizvērās skatuves priekškars. Par tradīciju ir kļuvusi slavenā teatrāļu zupa. To nobaudot, māksliniekiem bija spēks un azarts līksmot ballītē un dalīties iespaidos par divām, notikumiem bagātām dienām Pērses krastos.

„Labākais amatierteātru festivāls, kurā esam piedalījušies!” –  tā teātra svētku noslēgumā atzina gan aktieri, gan skatītāji. Un pavisam skaidrs ir viens – teātra ļaudis ir vienmēr gaidīti Koknesē!

Sarmīte Rode, foto Anita Šmite

printēt
img_6445.jpg img_6449.jpg img_6623.jpg img_6628.jpg img_6639.jpg img_6646.jpg img_6652.jpg img_6653.jpg img_6659.jpg img_6681.jpg img_6686.jpg img_6694.jpg img_6710.jpg img_6714.jpg img_6719.jpg img_6723.jpg img_6724.jpg img_6734.jpg img_6745.jpg img_6751.jpg img_6756.jpg img_6763.jpg img_6769.jpg img_6775.jpg img_6785.jpg img_6787.jpg img_6790.jpg img_6794.jpg img_6430.jpg img_6433.jpg img_6437.jpg perseskrasti_afisa.jpg
  • youtube
  • facebook
  • instagram
  • Aizkraukles novads

<>
back to top