Desmito vasaru svin Saimnieču dienu

25.07.2018 12:00 kur : Tēlnieka Voldemāra Jākobsona memoriālā māja


img_20180725_wa0009.jpgJau desmito vasaru Bebru pagastā tēlnieka Voldemāra Jākobsona memoriālajā mājā "Galdiņi" svinēja Saimnieču dienu. Skanot kapelas "Aizezeres muzikanti" līksmajām melodijām, "Galdiņu" dārzā dižo koku paēnā tika sagaidīti lieli un mazi svētku svinētāji, viņu vidū arī Bebru pagasta saimnieces, kuras darbojas pensionāru padomē "Mārtiņroze" un ciemiņi no Kokneses – senioru klubiņa "Pīlādzītis" dalībnieki. Pie kopīgi uzklātā svētku galda vairākiem klātesošajiem raisījās atmiņas par iepriekšējām svētku reizēm, kurās cildinātas Annas vārda nesējas – čaklās un darbīgās savu sētu kopējas. Pirmo reizi šie svētki "Galdiņos" svinēti, atgādinot, ka Voldemāram Jākobsonam, studējot Latvijas Mākslas akadēmijā, pirmā modele bijusi meitene vārdā Anna, kā arī apliecinot, ka Bebru pagastā daudzām krietnām saimniecēm dots šis stiprais un latviskais vārds.

Visos Saimnieču dienas pasākumos ir piedalījusies Anna Piliena, par kuru bebrēnieši teic: viņa ir īsta latvju saimniece!  Par to ikviens varēja pārliecināties, baudot viņas gatavoto īpašo Annas dienas auksto zupu. "Kas dārzā labi paaudzies: kartupeļi, kāposti, bietes, pupiņas un zaļumi kļuva par sastāvdaļām šajā virumā," atklāja saimniece.

Dziedot līdzi "Aizezeres muzikantiem", svētkus svinētājus gaidīja vēl viens muzikāls pārsteigums – saimnieces sveikt ieradās vokālas studijas "NOTS" vasaras nometnes dalībnieki no Rīgas, kuri jau sesto vasaru Annas dienas nedēļā pavada lielisku atpūtu un radoši darbojas Vecbebros. Atraktīvais jauno dziedātāju sniegums izpelnījās sirsnīgus aplausus. Vokālās studijas "NOTS" vadītājs Raimonds Bičus pastāstīja: "Ar prieku braucam uz Vecbebriem, jo šeit tiekam viesmīlīgi uzņemti, ir ideāli apstākļi muzikālajām nodarbībām un brīvajam laikam. Pēc Lības Zukules aicinājuma labprāt piekritām ciemoties šajos svētkos."

Kopā ar "Aizezeres muzikantiem" gan ciemiņi no Rīgas, gan Saimnieču dienas svinētāji devās jautrās rotaļās un lustīgos dančos. "Galdiņu" dārzā sen nebija manīta tāda līksmība!

Koknesieši un arī citi svētku apmeklētāji apskatīja "Galdiņu" māju un iepazinās ar jauno izstādi "Bebru pagasta ļaudis, sagaidot Latvijas simtgadi", kuras autori ir Bebru pamatskolas skolēni - jaunrades konkursa "Mans lepnums – Bebru pagasts" dalībnieki.

Memoriālās mājas vadītāja Jolanta Pīķe pateicās visiem klātesošajiem par sirsnīgo tikšanos un vēlēja daudz laimes vārda dienā saimniecei Annai Pilienai, savai mazajai palīdzei Annai, kā arī apsveicēju  ziedus saņēma divas Annijas no vokālās studijas. Arī krāšņās un cēlās gladiolas no saimnieces Maijas Pumpuces dārza iepriecināja Annas vārda gaviļnieces.

Tāpat kā visos citos iepriekšējos svētkos uz ugunskura lielajā katlā kopīgi tika vārīta labo domu un novēlējumu tēja no šajā vasarā salasītajām tējzālītēm. Katrs, ieberot pa šķipsniņai, izsacīja savu vēlējumu. Viens no tiem bija: lai vēl ilgi "Galdiņos" turpinās Saimnieču dienas tradīcija!

Sarmīte Rode

Lības Zukules foto

printēt
img_20180725_wa0009.jpg img_20180725_wa0015.jpg img_20180725_wa0014.jpg img_20180725_wa0017.jpg img_20180725_wa0016.jpg img_20180725_wa0006.jpg img_20180725_wa0019.jpg img_20180725_wa0001.jpg img_20180725_wa0020.jpg
  • youtube
  • facebook
  • instagram
  • Aizkraukles novads

<>
back to top