Nosvinēti Kokneses novada svētki "Rotā Kokneses novads"!

05.07.2019 - 06.07.2019 kur : Kokneses luterāņu baznīca, Kokneses parks, Kokneses estrāde
20190706_113651.jpg

Vasaras pilnbrieda laikā, kad saule rotā augstu debesīs, skaisti un ar saules labvēlību,  nosvinēti Kokneses novada svētki "Rotā Kokneses novads". Krāšņā svētku gājiena dalībnieki rotāja Kokneses ielās, novada pašdarbnieki ar savu brīnišķīgo sniegumu rotāja svētku koncertos Kokneses estrādē un luterāņu baznīcā, bet pusnaktī debesīs rotāja krāsainas uguns puķes. Kokneses novada pašvaldība pateicas novada uzņēmējiem par nesavtīgo atbalstu, jo kopīgiem spēkiem tika sarūpēti lieliski svētki novada iedzīvotājiem un viesiem.

Liels paldies 2019.gada svētku un loterijas atbalstītājiem  – KOKNESES NOVADA UZŅĒMĒJIEM:

SIA "Kūdras enerģija", SIA "Baumit", SIA "Hanza-elektro", z/s "Vecsiljāņi", SIA "EIDZ transports", ADB "Gjensidige" Latvijas filiāle, SIA "Pallogs", SIA "Grasis G", AAS "BALTA", SIA "RL Būves", Kokneses miesnieka gardumi SIA "Jaunzemitāni", Brīvdienu piestātne "Pērsejas", "Orinoko", z/s "Kalnavoti", z/s "Sietiņi", Kempings "Daugavas radzes", Kokneses DUS SIA "Astarte  Nafta", SIA "Ataudze", Krodziņš "Rūdolfs", SIA "Pērles Būve", Veikals "Metālists", Amatu centrs "Mazā kāpa", "LIL autoserviss", SIA "Baltpal", SIA "J & E Īpašumi", SIA "Pelava", Valsts akciju sabiedrība "Latvijas valsts meži", SIA "KZ Rogas", z/s "Zemītes", z/s "Janavas", z/s "Druvas", SIA "Vējkalni MIKI", "Oga Powder", SIA "Bormaņi", Bebru pirts, Biedrība "SB Koknesis", Kokneses tūrisma informācijas centrs, PA "Kokneses sporta centrs", SIA "Impreso", AAS "BTA Baltic Insurance Company", SIA "Raibbalts", "NORKĀRKLI", Biedrība "Baltaine" Radošā māja, "Rūķu našķi", SIA "Kokneses galdniecība", SIA "A.A. Mežmalas", z/s "Pakuļi", SIA "Kūpiņsala", SIA "MAXIMA Latvija", Ligita Grunšteina, Olalā! Paipalu olu gardumi, Ģimenes viesnīca "Divas upes", SIA "VV Būvnieks", AS "BTA Baltic Insurance Company", SIA "Melita" veikals "LATS", "Panna cafe", Rihards Štrauss, Eva Višķere, fotogrāfs Ingus Pugačovs, keramiķis Haralds Mārcēns Ancāns un Kokneses senioru klubiņš "Pīlādzītis". 

5. jūlijā svētkus atklāja tradicionālais jaundzimušo novadnieku sumināšanas pasākums "Man blakus tava sirsniņa". Savukārt Kokneses kultūras namā uz "Balli Vīnē" ielūdza Latvian Sound Quartet – četras talantīgas un burvīgas mūziķes: Jana Zeļenska (oboja), Līva Plociņa-Janova (vijole), Māra Botmane (čells) un Roksana Tarvide (klavieres). Baudot mūzikas valdzinājumu, koncerta klausītāji nokļuva laikā, kad ģeniālie nošu meistari Volfgangs Amadejs Mocarts, Jozefs Haidns, Ludvigs van Bēthovens un valšu karalis Johans Štrauss radīja savus nemirstīgos skaņdarbus.

6. jūlija rīts iesākās ar vienmēr gaidīto svētku gājienu, kurā pašvaldības iestādes, uzņēmumi, pašdarbības kolektīvi, biedrības un domubiedru grupas ar izdomu un radošumu apliecina, ka, dzīvojot vienā novadā, mēs katrs ar savu ikdienas darbu ejam pretī svētku brīdim, kad atvilkt elpu un rotāties priekā par kopīgi paveikto. Gājiena priekšgalā soļoja Kokneses kultūras nama orķestris, dāvājot gan gājiena dalībniekiem, gan skatītājiem uz ielām dzīvespriecīgas melodijas. Svinot Kokneses novada desmitgadi, lepojoties ar Senās Hanzas pilsētas Kokneses ziedu laikiem, Kokneses novada domes dāmas greznojās viduslaiku tērpos, bet domes priekšsēdētājs Dainis Vingris un domes izpilddirektors Ilmārs Klaužs bija kļuvuši par dižciltīgiem Hanzas laika kungiem, braši nesot Kokenhusenas karogu un pilsētas simbolu - atslēgu. Katrs gājiena kolektīvs bija ar savu "odziņu", ikviens bija padomājis par savu vizuālo ietērpu. No Livonijas laikiem līdz mūsdienu šarmam un elegancei  - tādi bija svētku dalībnieki, kurus ar ovācijām uzņēma gājiena vērotāji. "Tāpēc vien ir vērts doties gājienā, lai piedzīvoto šo fantastisko sajūtu, būt par daļiņu no krāsainās un priekā plūstošās straumes," atzina vairāki gājiena dalībnieki.

Kokneses estrādē gājiena dalībniekus sveica un cildinošus vārdus veltīja Inguna Strazdiņa, Kokneses kultūras nama direktore, kā arī uzgavilēja pārējie sagaidītāji.

Pēc kopīgi nodziedātās Kokneses himnas svētkus atklāja Kokneses novada domes priekšsēdētājs Dainis Vingris, sakot paldies visiem novadniekiem par ieguldījumu Kokneses novada izaugsmē desmit gadu garumā.

Svētkos bija īpaši padomāts par mūsu jauno paaudzi. Jauka dāvana bērniem un viņu vecākiem bija gan "Kašera sapņu fabrikas" izrāde "Supermeitenes", gan daudzveidīgās atrakcijas, sarūpētas ar vietējo uzņēmēju atbalstu. Kokneses novada amatnieki un mājražotāji prezentēja savu veikumu vietējo labumu tirdziņā, kurā kārtējo reizi varēja pārliecināties, ka mūsu novadnieku radošums patiesi ir apbrīnas vērts, jo ar čaklām rokām un mīlestību top skaistas lietas un veselīgi produkti. Paldies par piedalīšanos tirdziņā keramiķim Haraldam Mārcēnam-Ancānam, Ģirtam Ločmelim, "Rūķu našķiem", z/s "Janavas saimniecei Antai Kučerei, kā arī Kokneses tūrisma un informācijas centram par daudzveidīgo tūrisma pakalpojumu popularizēšanu.

Pašdarbības kolektīvu koncertā "Rotā puiši, rotā meitas" atklāja Kokneses pūtēju orķestris, kuru šoreiz vadīja Elza Lācīte. Savu dejot prieku latviskos deju rakstos kā ziedošā vasaras vainagā ievija vidējās paaudzes deju kolektīvi "Liepavots" un "Irši" (vad. Inta Balode), vidējās paaudzes deju kolektīvs "Rats" (vad. Laura Freimane), Kokneses kultūras nama jauniešu deju kolektīvs (vad. Kornēlija Reisnere, Agra Bērziņa). Ar mūsdienīgiem deju ritmiem priecēja līnijdeju grupa (vad. Inguna Ozoliņa). Skanīgus svētku sveicienus dāvāja latviskās dzīvesziņas kopēji – folkloras kopa "Urgas" (vad. Inguna Žogota) un novadnieku iemīļotā kapela "Aizezeres muzikanti" (vad. Inese Skuja).

Negaidītu pārsteigumu koncerta noslēgumā piedzīvoja ilggadējā Vecbebru tehnikuma jauniešu deju kolektīva "Kāre" vadītāja Sarmīte Plūme. Viņas vadītais kolektīvs visos iepriekšējos novada svētku koncertos bija kopā ar citiem deju kolektīviem. Bet tieši pirms gada šajā dienā "Kāres" dejotāji kopā ar pārējiem novada dejotājiem bija Latvijas simtgades Dziesmu un Deju svētkos. "Kāres" vārds mums vienmēr saistīsies ar Sarmītes Plūmes mīlestības darbu vairāk kā 40 gadu garumā. Šis deju koncerts bija īstais brīdis, lai novada ļaudis varētu pasacīt paldies izcilajai deju skolotājai par  tautas dejas tradīciju godā celšanu un saņemot augsto valsts apbalvojumu –  Triju Zvaigžņu V šķiras ordeni. Kopā sanākot visiem koncerta dalībniekiem, skanot dejas "Es mācēju danci vest" mūzikai, "Liepavota" un "Iršu" brašie dejotāji uz skatuves uzveda "Kāres" vadītāju Sarmīti Plūmi. "Paldies par lielo ieguldījumu, lai latviešu tautas deja mirdzētu zeltā un sudrabā!" visu klātesošo vārdā sacīja Inguna Strazdiņa. Mūsu novadnieci sirsnīgi sveica domes priekšsēdētājs Dainis Vingris, izpilddirektors Ilmārs Klaužs, Bebru pagasta pārvaldes vadītāja Ilze Pabērza, bijušie "Kāres" dejotāji, kolēģes Kornēlija Reisnere un Inta Balode ar saviem dejotājiem, kapela "Aizezeres muzikanti", Kokneses kultūras nams un daudzu bebrēniešu vārdā Lība Zukule.  Sarmīte Plūme pateicībā sacīja: "Viena no trijām zvaigznēm, kas virs galvas mirdz, man vienmēr piederēs Vecbebriem. Es pateicos par šodienas brīnišķīgo koncertu! Īpaši par "Liepavota" dejoto "Veco zvejnieku" deju. Kamēr mums būs prasme saglabāt senās vērtības, mēs būsim stipri! Es novēlu visiem novada pašdarbniekiem, novada iedzīvotājiem mīlestību, labklājību un ļoti lielu vēlmi paveikt daudz laba savam Kokneses novadam!"

Kokneses luterāņu baznīcā izskanējušais koncerts "Rotā saule, rotā" bija dvēseles baudījums kora mūzikas cienītājiem. Klausītāju piepildītajā dievnamā līdz sirds dziļumiem saviļņoja Kokneses kultūras nama sieviešu kora "Anima" (vad. Lelde Kamzole-Gagaine, koncertmeistare Ilona Makareni) un senioru jauktā kora "Alaine" (vad. Silvija Cīrule) dziedājums. Kora "Anima" priekšnesumā skanēja gan kristīgās dziesmas, gan latviešu tautasdziesmas, bet koris "Alaine" savā dziesmotajā priekšnesumā dāvāja komponista Andra Kristona melodijas.

Par virves sacensībām stāsta viens no sacensību rīkotājiem Didzis Bērziņš: "Virves vilkšanas sacensības šoreiz tika organizētas pēc jauna principa - visām komandām bija noteikts nevis cilvēku skaita, bet kopējā svara ierobežojums (500 kg), savukārt izvēle, kā tas tiek sasniegts, atstāta komandu veidotāju ziņā. Sacensībās piedalījās trīs komandas, divas no tām bija nokomplektētas ar sešiem cilvēkiem, bet vienai 500 kilogramu robežās izdevās iekļaut pat septiņus dalībniekus. Pēc līdzvērtīgas un aizraujošas spēkošanās Kokneses novada svētku virves vilkšanas sacensībās trešajā vietā ierindojās "Sinepe", otrajā vietā "Kokneses meži", bet pirmo vietu ieguva "Kokneses dienests". Uzvarētāju sastāvā startēja Ilmārs Kalniņš, Ritvars Kļaviņš, Niklāvs Vingris, Dāvis Briedis, Reinis Kuzmas, Didzis Bērziņš. Komandu nosaukumu iespējamā līdzība ar oficiāli reģistrētām organizācijām esot sagadīšanās."

Par ilggadēju tradīciju ir kļuvusi loterija, kuras dalībnieki ar māju vai biroju logos izliktajiem akcijas plakātiem "Svētki manā novadā" pauž savu atbalstu novada svētkiem. Ar katru gadu loterijai pieaug balvu skaits, pateicoties novada uzņēmēju, iestāžu un biedrību atsaucībai. Atraktīvi iepazīstinot ar balvu dāvinātājiem, lielo svētku loteriju vadīja pašvaldības izpilddirektors Ilmārs Klaužs. Šoreiz vairāk kā 80 vērtīgas balvas nonāca pie laimīgo loterijas anketu īpašniekiem. Galveno loterijas laimestu – televizoru no SIA "Hanza - elektro" ieguva koknesiete Santa Midere.

Ja svētku dienā lietus mākoņi bija atkāpušies, vakara koncertā rībināja leģendārā latviešu rokgrupa "Pērkons". Jau ar pirmo mākslinieku izpildīto dziesmu publika bija uz viena viļņa, lai visu koncerta laiku dziedātu līdzi talantīgā komponista Jura Kulakova dziesmām, kuras no 80. gadiem ir bijušas kā latviskās pašapziņas iedvesmotājas. Juris Kulakovs, Ieva Akurātere, Raimonds Bartaševics, Juris un Leons Sējāni, Ikars Ruņģis ir grupas kodols, kuru dziesmās ir izaugusi Atmodas laika paaudze, bet šajā koncertā ik dziesmai aizrautīgi līdzi dejoja un dziedāja jau šīs paaudzes bērni.

Lielisks svētku noslēgums bija zaļumballe kopā ar Ati Zviedri un grupu "The Rolltons" un Dj MadVip. "Laba mūzika un labs izpildījums!" – par izdevušos balli sacīja tās apmeklētāji.

"Rotā Kokneses novads!" – tā, atsaucoties uz svētku moto, pusnaktī debesīs rotāja svētku salūts. Paldies par sarūpēto svētku prieku SIA "Kūdras enerģija"!

2019. gada Kokneses novada svētki aizvadīti, bet lai šī vasara dāvā vēl daudz priecīgu notikumu!

Sarmīte Rode

 Anitas Šmites foto

Kokneses novada domes brīvprātīgā palīga Irēnas Čīmas uzņemtos fotoattēlus no svētku pasākumiem iespējams lejupielādēt un apskatīt šeit: https://failiem.lv/u/97n4fm5g Liels paldies Irēnai par brīnišķīgajiem svētku foto!

printēt
kokneses_novada_svetki_afisa_skatit_v5_01.jpg 20190528_192413_0000.jpg latvian_sound_quartet_koknese_a2_page_0001.jpg 20190705_204043.jpg 20190705_200805.jpg 20190705_200547.jpg 20190705_200739.jpg 20190705_202304.jpg 20190705_205533.jpg 20190705_211609.jpg 20190705_211622.jpg 20190705_211646.jpg 20190705_211732.jpg 20190706_104217.jpg 20190706_104230.jpg 20190706_104251.jpg img_20190706_wa0019.jpg 20190706_104308.jpg 20190706_104326.jpg 20190706_104335.jpg 20190706_104401.jpg 20190706_104409.jpg 20190706_104434.jpg 20190706_104447.jpg 20190706_104455.jpg 20190706_104500.jpg 20190706_104539.jpg 20190706_104545.jpg 20190706_104604.jpg 20190706_104617.jpg 20190706_104629.jpg 20190706_104649.jpg 20190706_104657.jpg 20190706_104718.jpg 20190706_104726.jpg 20190706_104736.jpg 20190706_104747.jpg 20190706_104755.jpg 20190706_104833.jpg 20190706_104848.jpg 20190706_104912.jpg 20190706_104942.jpg 20190706_105004.jpg 20190706_105011.jpg 20190706_105045.jpg img_20190706_wa0028.jpg 20190706_105046.jpg 20190706_105105.jpg 20190706_105136.jpg 20190706_111056.jpg 20190706_111059.jpg 20190706_111102.jpg 20190706_111105.jpg 20190706_111106.jpg 20190706_111109.jpg 20190706_111112.jpg 20190706_111117.jpg 20190706_111119.jpg 20190706_111122.jpg 20190706_111124.jpg 20190706_111127.jpg 20190706_111130.jpg 20190706_111132.jpg 20190706_111134.jpg 20190706_111137.jpg 20190706_111139.jpg 20190706_111142.jpg 20190706_111146_0.jpg 20190706_111146.jpg 20190706_111148.jpg 20190706_111149.jpg 20190706_111154.jpg 20190706_111157.jpg 20190706_111158.jpg 20190706_111205.jpg 20190706_111207.jpg 20190706_111208.jpg 20190706_111213.jpg 20190706_111214.jpg 20190706_111217.jpg 20190706_111218.jpg 20190706_111219.jpg 20190706_111221.jpg 20190706_111222.jpg 20190706_111226_0.jpg 20190706_111226.jpg 20190706_111228.jpg 20190706_111232.jpg 20190706_111233.jpg 20190706_111240.jpg 20190706_111243.jpg 20190706_111252.jpg 20190706_111254.jpg 20190706_111258.jpg 20190706_111302.jpg 20190706_111308.jpg 20190706_111311.jpg 20190706_111317.jpg 20190706_111321_0.jpg 20190706_111325.jpg 20190706_111328.jpg 20190706_111331.jpg 20190706_111334.jpg 20190706_111336.jpg 20190706_111340.jpg 20190706_111342.jpg 20190706_111348.jpg 20190706_111349.jpg 20190706_111350.jpg 20190706_111352.jpg 20190706_111404.jpg 20190706_111408.jpg 20190706_111410.jpg 20190706_111412.jpg 20190706_111414.jpg 20190706_111416.jpg 20190706_111417.jpg 20190706_111421.jpg 20190706_111422.jpg 20190706_111424.jpg img_20190707_wa0006.jpg img_20190707_wa0007.jpg img_20190707_wa0019.jpg img_20190707_wa0014.jpg img_20190707_wa0017.jpg 20190706_112202.jpg 20190706_112207.jpg 20190706_112215.jpg 20190706_112247.jpg 20190706_112251.jpg 20190706_112315.jpg 20190706_112340.jpg 20190706_112414.jpg 20190706_112450.jpg 20190706_112541.jpg 20190706_112610.jpg 20190706_112643.jpg 20190706_112728.jpg 20190706_112825.jpg 20190706_112913.jpg 20190706_113032.jpg 20190706_113114.jpg 20190706_113125.jpg 20190706_113156.jpg 20190706_113159.jpg 20190706_113254.jpg 20190706_113258.jpg 20190706_113315.jpg 20190706_113332.jpg 20190706_113348.jpg 20190706_113418.jpg 20190706_113431.jpg 20190706_113456.jpg 20190706_113500.jpg 20190706_113529.jpg 20190706_113533.jpg 20190706_113640.jpg 20190706_113651.jpg 20190706_113718.jpg 20190706_113755.jpg 20190706_113806.jpg 20190706_113859.jpg 20190706_120408.jpg 20190706_120431.jpg 20190706_120444.jpg 20190706_120454.jpg 20190706_120504.jpg 20190706_120514.jpg 20190706_120620.jpg 20190706_120701.jpg 20190706_120732.jpg 20190706_120744.jpg 20190706_120813.jpg 20190706_120823.jpg 20190706_120829.jpg 20190706_120835.jpg 20190706_120843.jpg 20190706_120853.jpg 20190706_120949.jpg 20190706_120957.jpg 20190706_121010.jpg 20190706_121109.jpg 20190706_121136.jpg 20190706_121143.jpg 20190706_121217.jpg 20190706_121223.jpg 20190706_121234.jpg 20190706_121244.jpg 20190706_121259.jpg 20190706_121320.jpg 20190706_121338.jpg 20190706_121409.jpg 20190706_121421.jpg 20190706_121511.jpg 20190706_121532.jpg 20190706_121839.jpg 20190706_123414.jpg 20190706_130242.jpg 20190706_130246.jpg 20190706_130306.jpg 20190706_132436.jpg 20190706_132438.jpg 20190706_132446.jpg 20190706_132951.jpg 20190706_132956.jpg 20190706_133551.jpg 20190706_133556.jpg 20190706_133703.jpg 20190706_133758.jpg 20190706_133909.jpg 20190706_134058.jpg 20190706_134110.jpg 20190706_134127.jpg 20190706_134411.jpg 20190706_134454.jpg 20190706_134602.jpg 20190706_134728.jpg 20190706_134744.jpg 20190706_134747.jpg 20190706_135113.jpg 20190706_135118.jpg 20190706_135702.jpg 20190706_135711.jpg 20190706_135802.jpg img_20190706_wa0006.jpg img_20190706_wa0010.jpg 20190706_140234.jpg 20190706_140248.jpg 20190706_140447.jpg 20190706_140603.jpg 20190706_143825.jpg 20190706_144032.jpg 20190706_144204.jpg 20190706_144315.jpg 20190706_144355.jpg 20190706_145007.jpg 20190706_172411.jpg 20190706_172415.jpg img_20190706_wa0048.jpg 20190706_230729.jpg 20190706_230740.jpg 20190707_000140.jpg 20190707_000203.jpg 20190707_000205.jpg 20190707_000246.jpg 20190707_000340.jpg 20190707_000408.jpg 20190707_000413.jpg 20190707_000423.jpg
  • youtube
  • facebook
  • instagram
  • Aizkraukles novads

<>
back to top