Kokneses pils mūros atdzīvojas leģendas

26.10.2019 20:00 kur : Kokneses parks

img_2308.jpg26. oktobrī biedrība "Latvijas Piļu un muižu asociācija" aicināja uz tradicionālo Leģendu nakti, kad pilīs un muižās atdzīvojas vēsture un izgaismojas šodiena, kad kultūras mantojuma vērtības ikviens interesents var iepazīt neierastā daudzveidībā. Kokneses tūrisma informācijas centrs pirmo reizi atsaucās šim aicinājumam un gaidīja leģendu izzinātājus Kokneses viduslaiku pilsdrupās. Spītējot brāzmainajam vējam, Kokneses pils mūros romantisku un noslēpumainu noskaņu radīja degošās lāpas un spožie gaismas lukturīši, saksofona spēlētās melodijas, nostāsti par pils senatni, kā no teikas atnākušas meitenes deja mēnessgaismā, bet drosmīgākie ļāvās piedzīvojumam moku pagrabā.

Jo ir tādi vakari pie Daugavas, kad karsti pulsē akmens sirds, gadu simti šķiras un mijas, klaudz soļi viduslaiku pilsētas ieliņās, skan veseris, kaļot sudraba dālderus, debess jumā zaigo mēness un pilskunga meita tornī gaida savu mīļoto, jo alkst satikties kā Pērse un Daugava šajā vietā tiekas… 

Un arī šajā vakarā – Leģendu naktī, atgādinot par Kokneses pils slavenās naudas kaltuves ziedu laikiem un izkaļot laimes vērdiņu, divas pils baroneses no fon Tīzenhauzenu dzimtas, galma muzikants un uzticamie mūki sauca līdzi visus labus ļaudis, lai ieklausītos teikās un nostāstos, ko glabā 810 gadus dižie pils mūri par Kokneses pils celšanu, tās pagrabiem, kur bagātības slēpjas, par varenajiem lielgabaliem, kas sargāja varenos nocietinājumus, arī mīlas stāstu ar skumjām beigām.

Sadodoties rokās ap seno akas vietu – pils dzīvības avotu, tika izteikts kopīgs vēlējums: "Kokneses pils mūri, mūs stipriniet, Kokneses pils mūri, mums palīdziet, savu spēku mums iedodiet! Lai miers mūsu zemē valda, lai pārticība un maize uz galda, lai azotē laimes vērdiņš skan, lai mīlestība tev un man! Kokneses pils, tev sakām paldies, ticam, mums visiem dzīvē labi ies!"

Izstāstot teiku par daiļo pilskunga meitu un kalpu puisi -  mīlētājiem, kuriem nebija lemts būt kopā, ieskanējās Ziedoņa Vildes spēlētais saksofons un kā brīnumains eņģelis parādījās meitene, lai dejā vēlreiz izdzīvotu teikā stāstīto. Paldies par burvīgo priekšnesumu Megijai Čakstei!

Kā jau leģendu naktī, bija iespējams itin viss – nokļūt arī moku kambarī, kur visticamāk viduslaiku dzīves patiesīgumu atklāja tā galvenais pavēlnieks un soģis Pēteris Kirilovs. Jāteic gan, ka, iznākot no moku kambara, daudzi ar smaidu sejā atzina, ka šī vieta ir labāka dziednīca visām kaitēm, kuru gribēšot apmeklēt vēl!

Priekšpilī, sildoties pie ugunskura ar karstu tēju un sarūpēto cienastu, leģendu baudītājiem tika izstāstīts vēl viens stāsts, kas radies mūsdienās, bet sasaucas ar seniem pils nostāstiem. Un tas nozīmē tikai vienu – leģendas mēs radām paši un tās dzīvo cauri laikiem, mums tikai vajag kādā brāzmainā rudens vakarā ieklausīties, ko stāsta dižie pils mūru akmeņi un ļauties piedzīvojumam! Arī nākamajā rudenī – Leģendu naktī!

Kokneses tūrisma informācijas centrs teic paldies visiem pasākuma apmeklētājiem un atbalstītājiem!

 Informāciju sagatavoja:

Kokneses novada domes

Tūrisma un sabiedrisko attiecību nodaļa

Foto no Kokneses tūrisma informācijas centra arhīva

 

printēt
img_2224.jpg img_2236.jpg img_2233.jpg img_2244.jpg img_2269.jpg img_2273.jpg img_2259.jpg img_2282.jpg img_2288.jpg img_2291.jpg img_2295.jpg img_2300.jpg img_2301.jpg img_2308.jpg img_2317.jpg img_2339.jpg img_2350.jpg img_2359.jpg img_2362.jpg img_2363.jpg img_2377.jpg img_2384.jpg img_2431.jpg img_2440.jpg img_2463.jpg img_2470.jpg img_2472.jpg img_2495.jpg img_2511.jpg img_2537.jpg legendu_nakts_1.jpg
  • youtube
  • facebook
  • instagram
  • Aizkraukles novads

<>
back to top