Senioru kubiņa „Pīlādzītis” tikšanās

01.03.2017

3sip_1.jpgTikšanos 1. martā iesākām ar klusuma brīdi, pieminot Ņinas Rušmanes māsas un Vilijas Čunčules vīra aiziešanu mūžībā. Turpinot sanākšanas reizē iecerēto, sveicām Viju Bojāri dzimšanas dienā un iztirzājām finanšu pratības tematiku. Mūsu grāmatveži stāstīja par darba dzīves pienākumiem un šodienu. Pensionāra bilances noteicošais faktors ir pensijas lielums, veselības stāvoklis un izdzīvošanas prasmes.

Kopsavilkums: pirmkārt tiek nomaksāti visi maksājumi - par elektrību, mobilo tālruni, komunālajiem pakalpojumiem un medikamentiem. Atlikums pēc vajadzību saraksta – pārtikas un apģērba iegādei, tiek atlicināts kultūras pasākumiem, uzkrājumam nenoskārstai vajadzībai. Seniori rūpīgi seko veikalu atlaižu sistēmai. Īpaša kategorija ir dārznieki, kas saražo daļu pārtikas sev un savai ģimenei. Tāpat tie, kas pielieto savu pieredzi ģimenes budžeta plānošanā. Šī gada mūsu augs ir parastais sīpols (Allium cepa L). Latvijas vietējie sīpoli - saukti par ziemas sīpoliem vai vietējem kartupeļsīpoliem ir ļoti seni dārzeņi Baltijas zonā. Tie atceļojuši no Sibīrijas, Tālajiem austrumiem, Kaukāza,Vidusāzijas. Pasaulē pazīstamas 600 sīpolu sugas, bet pārtikai kultivē tikai sešas. Botāniķu klasifikācijā sīpols ir pazemes pumpurs, kas sastāv no sīpola pamatnes (saknīšu zona), sulīgām lapu pārveidnēm (atkarībā no šķirnes tās var būt baltas, rozā, sarkanīgas), kuru žāklēs atrodas vairāki augšanas pumpuri un sausās zvīņlapas vai sīpola miziņas (atkarībā no šķirnes - dzeltenas, baltas, sarkanas).

Zigrīda Garkakle bija sagatavojusi lekciju par sīpoliem ar dažādu sīpolu šķirņu paraugiem un nelielos konteineros izaudzētiem lokiem. Ziemas apstākļos lokus var viegli izaudzēt uz jebkuras virtuves loga palodzes. Atjaunojām zināšanas par daudzgadīgajiem ziemas sīpoliem - Lielloku sīpoliem, Sīkloku sīpoliem (maurloki), Daudzposmu un Nokaru (platlapu) sīpoliem. Emerita Kļaviņa iepazīstināja ar dekoratīvajiem sīpoliem, Marta Bremze ziņoja par labākajām parasto sīpolu šķirnēm, Genoveva Ondzule bija atradusi „Ievas padomu avīzē” aprakstu, kā labāk iegūt kvalitatīvus lokus mājās, bet Vija Bojāre mūs cienāja ar sīpolu ievārījumu. Senajos laikos Krievijā sīpoli bija nabadzīgo ļaužu ēdiens. Sīpoli, rupjmaize, sāls, ūdens ar eļļu bija zemnieku ēdiens. Ivana Bargā laikā iecienīts ēdiens bija ceptas aknas ar sīpoliem, vēlāk arī bajāri ēduši zivju ikrus ar sīpoliem. Sīpolus uzskatīja par ārstniecības līdzekli, kas pasargā un izārstē no visām slimībām. Lauku mājās to virtenes kāra pie griestiem, lai tie „uzsūktu” visas slimības. Viduslaiku medicīnā ar tiem ārstēja apsaldējumus, sīpolu sula ar medu bija zāles pret klepu. Sīpoli šodien, tāpat kā senāk, uzlabo ēdiena garšu un nav zaudējuši savas ārstnieciskās īpašības. Uztura speciālisti iesaka cilvēkam patērēt gada laikā 10 kg sīpolu. Mājas virtuvē sīpolu virtenes rada īpašu, veselīga mājīguma sajūtu, iespējams, šie pazemes pumpuri uzsūc visas negācijas. Lai būtu līdzsvars starp augu un dzīvnieku valsti, par gada putnu tika izvēlēta Gaiļa sieva - Vista.

Nākamā senioru klubiņa biedru tikšanās 15. martā, bet jau 8. martā tiksimies retro modes skatē sociālā dienesta zālē!

Zenta Bērziņa,

Senioru klubiņa „Pīlādzītis” vadītāja

printēt
1sip_1.jpg 3sip_1.jpg
  • youtube
  • facebook
  • instagram
  • Aizkraukles novads

<>
back to top